Wat maakt van de Dodentocht een Dodentocht?

Je moet het maar doen om als organisatie 13000 tickets te verkopen in amper twee uur de tijd. Meermaals is de vergelijking gemaakt met het Tomorrowland festival in Boom. De gunstige plaatsing in de wandelkalender zal een beïnvloedende factor hebben. Het tweede vol weekend van augustus valt midden de verlofperiode van de meeste mensen. Volop komkommertijd binnen de media die er ten volle aandacht aan kunnen besteden. Bij wijlen een BV die om verschillende redenen de uitdaging aangaan en dit breed uitsmeren in de media.

Is de Dodentocht een tocht met een hoog “ambiance” gehalte? Volmondig neen! Er zijn tochten in Nederland die een veel hoger “happy-feel” gehalte hebben. Dan denk ik in de eerste plaats aan de Kennedymarsen van Someren en Waalwijk. Eerlijksheidshalve moet erbij gezegd worden dat beide tochten 20 km korter zijn dan de Dodentocht. Hoe de buurtschappen, dorpen, gemeenten en steden binnen het parcours hun steentje bijdragen tot een ongelofelijke sfeer is onbeschrijfelijk. Voor de plaatselijke bevolking zijn dit ware feestdagen. Een Hollander maakt er dan ook wel een echt “feestje” van. Als wandelaar wordt je hierbij op een wolk van positieve vibes kilometer per kilometer voortgestuwd. 

Dan kunnen we wel stellen dat de Dodentocht een “saaie” bedoening is. Toch neemt de Dodentocht een speciaal plaatsje in het hart van iedere wandelaar. Die 100 kilometer in augustus mag niet ontbreken bij ieder van ons. Het blijft een unieke ervaring van 100 kilometer te stappen om jezelf (meerdere maal) tegen te komen, te groeten en verder te stappen.

100 km spandoek

De magie gaat echter verder dan het feestgedruis. Voor velen is het meer dan een sportieve uitdaging om te doen. Iedereen die aan de start komt heeft wel een reden. Van een sportieve uitdaging over een speciale levensgebeurtenis tot het herdenken van iemand die men in het hart draagt. 

Het onderweg afzien, pijn verbijten, vloeken op de weergoden of gewoon op een strak tempo kunnen stappen. Onderweg elkaar ontmoeten in speciale momenten. Elkaar ondanks de eigen ongemakken erdoor trekken. Zijn voor de meeste wandelaars van die unieke momenten die blijven hangen. 

Achteraf op sociale media en binnen de vriendenkring kunnen “stoefen” dat je mee gedaan hebt aan de Dodentocht. Zoiets dwingt gewoon respect af bij iedereen. Of je die nu hebt uitgelopen of niet. De stap durven zetten en aan de start verschijnen is al genoeg hiervoor. 

Of je deze tocht nu één keer hebt gestapt of tot de 30+ groep behoort. Telkens weer is de Dodentocht een unieke ervaring die ieder van ons de rest van zijn leven diep in het hart zal meedragen. Dat maakt van de Dodentocht een Dodentocht.

Wat de Dodentocht voor de Belgen is, is de 4daagse van Nijmegen voor de Nederlanders.