Dit was 2017 – vooruitblik 2018

Het einde van het jaar leent zich altijd goed om lijstjes op te maken. Ik pleit net zoals zovelen hieraan schuldig. Enkele ontdekkingen die ik iedere wandelaar van harte kan aanraden. Ik ben me er ook van bewust dat dit geen alledaags lijstje is en dat er veel meer mooie wandeltochten worden georganiseerd die de moeite waard zijn. Met dank aan de duizenden vrijwilligers die zich telkens opnieuw met hart en ziel inzetten. Mijn ontdekkingstocht doorheen het wandelaanbod is nog in volle gang. Nieuwe ontdekkingen zullen voor het volgend lijstje zijn eind 2018.

Elk van deze tochten hebben me het afgelopen jaar op één of andere manier persoonlijk geraakt. De één met de natuur, een andere met de sfeer of met de unieke ambiance die er hangt.

1 Roosendaal (NL) – Grenswandeling

Deze wandeling steekt er bovenuit als het neerkomt op een vlakke natuurbeleving. Vanaf de start worden de wandelaars rechtstreeks de heide ingestuurd eerst het Belgische gedeelte om daarna terug op Nederlands grond gebeid met volle teugen te mogen genieten van de natuurlijke pracht en praal van bos en natuur. Dit lijkt mij ook een zwaar ondergewaardeerde tocht te zijn. Een warme oproep om in 2018 massaal af te zakken naar Roosendaal om van deze parel op de grens te genieten. Tip aan de organisatoren: laat jullie wandeling opnemen in de Wandelkalender.

2 Someren (NL) – Kennedymars

Ambiance en feest afgewisseld met rust en natuur. Het is duidelijk dat de inwoners van Someren massaal deze wandeling mee-beleven. De eerste deelname was een echte openbaring voor mij. Al vanaf de startplaats wordt je ondergedompeld in de lokale en gemoedelijke sfeer deze tocht uitstraalt. Een halfuur voor de start worden de wandelaars warm gemaakt door de omroeper. Met een ware vlag ceremonie en het Kennedeymars volkslied voor het startsein. Ook onderweg merk je dat de omliggende dorpskernen feesten tot in de vroege uurtjes. Heel goede catering onderweg met alles erop en eraan om de wandelaars te ondersteunen tijdens de tocht. Van begin tot einde één groot feest met een gigantische rode loper om de iedereen in Someren terug te verwelkomen.

Voor de editie van 2018 heeft de organisatie een nieuw parkoers uitgetekend.

3 Godewaersvelde (FR) – Sint-Hubertustocht

Deze tocht is één van de allermooiste die wordt ingericht in de streek van Noord-Frankrijk of “Pays de Flandre“. Met de Catsberg als centrale berg die verschillende keren beklommen wordt. Al naar gelang van de gekozen afstand. het unieke aan deze tocht is dat er op dat moment ook een paarden wijding plaatsvind rond de abdij van de Catsberg. Wat naast wandelaars ook toeristen lokt naar de streek. Wat natuurlijk voor een unieke sfeer zorgt. De streek leent er zich natuurlijk perfect toe om mooie tochten te organiseren. Ook de andere tochten die starten in andere dorpen in de streek zijn meer dan de moeite waard. De sfeer is er uniek met op iedere rustpost vlees aan het spit (of hoe dit ook benoemd wordt). Al naar gelang van het seizoen kan je genieten van de ontluikende lente, zomerse sfeer of de natuur in herfst kleuren gehuld.

4 Stekene (B) – Smokkeltochten

Een totaal onbekende omgeving die met een natuurlijke pracht een ware ontdekking is geweest om te stappen. Een vlak parkoers door bossen, weiden, dorpen en mul zand. Onderweg werd er ook gezorgd voor een muzikaal intermezzo. Smaakt naar meer.

5 Péruwelz (B) – Marcheurs du val de Verne de Péruwelz

De wandelingen rond Peruwelz waren het afgelopen jaar een ware ontdekking die blijven bekoren. Vooral diegene die de overstap maakt naar Frankrijk. Zo worden de troeven van de gehele omgeving ten volle benut. Al stap je dan een deel door een stad, toch kan je er de sfeer proeven van wat er leeft. Is altijd een meerwaarde om te mogen ervaren of een minimaal tijdelijk deel van uit te maken. De verbondenheid met de natuur staat hier heel sterk centraal.

6 Westouter (B) – Elfbergentocht

De westhoek blijft inspireren, deze tocht loopt vooral over Frans grondgebied om de wandelaar te laten kennis maken met 11 verschillende bergen (de langere afstanden) uit de omgeving. De mooie omgeving en het heuvelend landschap maken deze tocht meer dan de moeite waard. Het uitdagende karakter om 11 heuvels na elkaar te trotseren is een zaligheid om te mogen beleven. Een pittige kuitenbijter van formaat.

7 Oupeye – Maastricht (NL) – Oupeye

Een aanrader voor de geoefende wandelaars onder ons. Dit is een tocht van 60 km heeft vele gezichten. De eerste is natuurlijk de nadrukkelijke aanwezigheid van de natuur met zijn stille paden. Het is ook een echte kuitenbijter gezien het natuurlijke landschap waar er door gewandeld wordt. Als het de weken ervoor teveel geregend heeft, krijg je er zelfs een gratis modderbad bovenop. In Kanne kom je voorbij de “World Peace Flame”. In de buurt zijn nog talloze bunkers terug te vinden uit de wereldoorlog. Er hooft ook een stadsbezoek aan Maastricht bij. Waar de rivier de Jeker een prominente rol speelt in het aanschijn van de stad. Met zijn werkende watermolens die vrij te bezichtigen zijn. Kortom een loodzware tocht, maar meer dan de moeite waard om te doen.

8 Bornem (B) – Dodentocht

Hoeft deze tocht nog voor gesteld te worden. Een klassiek monument in het lange afstand wandelen. Doorheen de jaren is deze uitgegroeid tot een massa evenement. Waar men sinds 2017 diende vooraf in te schrijven. Ondanks dat het een massa evenement is, blijft er een unieke sfeer hangen en zeker de moeite waard om in de agenda aan te kruisen. De uitdaging aangaan om in 24 uur 100 km te stappen moet je telkens opnieuw presteren. Of je nu voor de eerste of de 15 keer aan de start komt, de tocht moet eerst nog gestapt te worden. Er zijn tal van redenen dat het een keer minder goed lukt of er een opgave noodzakelijk is.

Voor wie deze tocht net iets te ver is, dan kunnen de Kennedymarsen in Nederland misschien een te overwegen alternatief zijn.

9 Vlissingen (NL) – Zomertocht

Deze tocht herbergt veel gezichten. Zee, strand, duinen, dorp en stad … kortom alles komt in één wandeling aan bod. Mooi om kennis te maken hoe rustig wonen het moet zijn net naast een hoge duik om de zee tegen te houden. Om te zien hoe een zeedijk met strand rust kan brengen om dan te verdwijnen in de duinen. Stappend tussen toeristen die hun weg aan het zoeken zijn naar de verkoelende zee. Of fietsende mensen die volop genieten van de duinen. Om daarna weg te draaien naar een stuk natuur ver weg van de bedrijvigheden aan de kust. Kortom een wandeling vol contrasten die elk hun eigen plaatsje opeisen in het geheel, zonder echt storend over te komen.

10 Torhout (B) – Nacht van West-Vlaanderen

Een andere klassieker onder de wandeltochten. De 42 km is een ideale test voor wandelaars die willen ervaren hoe het aanvoelt om tijdens de nacht te stappen. Dit kan een goede eerste graadmeter zijn voor de Dodentocht die een kleine twee maanden later gewandeld wordt. Bij de start is het traditioneel een drukte van jewelste met de start van verschillende loop- en wandelafstanden. De nacht gaat er rustig aan toe om in doodse stilte (42 km)  in Torhout terug aan te komen.

Samen met de 42 km gaan de wandelaars van de 100 km mee de nacht in. Hier wandel je overwegend alleen of in kleine groep de afstand af. Dit in groot contrast met de beleving in Bornem.

In het kader van de herdenking van 100 jaar WO1 organiseert men in Torhout ook Door Vlaamse Velden in augustus. Deze symbolische tocht vond reeds twee keer plaats en zal in 2018 opnieuw georganiseerd worden (voor de laatste keer).