Wandel Marathon Zeeuws-Vlaanderen (NL)

De dag begon in alle vroegte met een autorit naar de gemeente Hulst in Nederland. Met het zoeken naar de parking van de oude Neckerman fabriek. Hier begon de dag al goed met het afschieten van de hoofdvogel. Mijn gps gevolgd hopend om ergens een pijl van de organisatie ter bevestiging te zien. Ik zat in een woonwijk en zag verder niets die op een parking leek. Na wat keren en draaien zag ik dan toch de bussen staan. Yess gevonden! Ik had beter gewoon door gereden en net voor Hulst stonden er grote knalgele borden met de juiste info erop.

Na een goed halfuur zat de eerste bus vol en kon die vetrekken richting Terneuzen. Die als startplaats gold van deze jubileum editie. Voor de 10de keer organiseerde men er de marathon voor (hard)lopers en om dit extra in de verf te zetten was het vandaag de beurt aan de wandelaars. Die op hetzelfde parkoers als de lopers hun marathon liepen maar dan in de omgekeerde richting. Als ik dit zo bekeek onderweg, heb ik heel veel respect voor de hardlopers van de marathon van afgelopen zaterdag.

Kort na aankomst in Terneuzen werd het startsein gegeven. Het marktplein stond vol, pas later tijdens het stappen werd duidelijk met hoeveel we werkelijk waren. De eerste 10 kilometers gingen over een dubbel fietspad (voor de Belgische lezers, de breedte te vergelijken met een jaagpad). Wat er voor zorgde dat het allemaal voor geen meter vooruit ging. Tot zelfs een plotse stilstand van een deel van de groep. Het was pas na de eerste rustpost dat de groep wat werd uit elkaar gespeeld en het aangenamer stappen was.

Ik wist op voorhand niet wat ik er van kon verwachten. Het versloeg gewoonweg alles. Het was gewoon één brok natuur van open vlaktes, zee zicht, bos, …. beschermde natuur gebieden, drinkwater winningsgebied, de wallen rond Hulst … Ik had nooit kunnen denken dat het vlakke Zeeuws-Vlaanderen zo een variatie in zich had.

Op vlak van organisatie was die gewoonweg top. Kortom de typisch Nederlandse efficiëntie in al zijn facetten. Op alle kruispunten stonden meerdere politie agenten geflankeerd door vrijwilligers om de wandelaars op een veilige manier de weg over te loodsen. Ook op verschillende plaatsen stonden vrijwilligers die de wandelaars hielpen om ervoor te zorgen dat niemand zou verloren lopen. Dat is echt alles en iedereen voor 500% in de watten leggen.

Het gaf ook een beetje een mini-Someren gevoel met het vele volk lans het parkoers. Familie, vrienden en inwoners die zich gezellig hadden geïnstalleerd langs de weg op een plaid genietend van al het volk die voorbij kwam. Hoe dichter bij de aankomst, was er ook een aanmoedigend geklap. De laatste honderden meters was het zelfs een rijen dikke menigte. Gewoon heerlijk om mee te maken hoe dit evenement wordt gedragen door de inwoners langs het parkoers.

Hopelijk kan deze tocht volgend jaar opnieuw plaats vinden. Is er zeker eentje om op iedereen zijn todo lijstje te zetten.

Relive ‘Morning Apr 22nd’

Total distance: 42725 m
Max elevation: 212 m
Min elevation: -110 m
Total climbing: 1810 m
Total descent: -1861 m
Average speed: 1.66 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 07:32:12