Vladslo – Hemelvaarttocht

Voor vertrek even gekeken naar de temperaturen voor vandaag en deze gaven een mooie 20 graden aan. Vertrokken zonder trui of lichte vest. Wat ik mij vanaf de eerste 100 meter al heb beklaagd. Op zo’n momenten heb je dan de pech dat de club geen kledij verkoopt of dat er iemand extern staat met wandelkledij. Het was dus hopen dat die 20 graden met een donkergrijze hemel wel zouden gehaald worden. Gelukkig warmde het snel op en vanaf de middag brak de zon door waardoor het zelfs ietsjes te warm werd om te stappen.

De tocht vertrok vanuit een het dorp Vladslo die tot het grondgebied van Stad Diksmuide behoort. We doken snel de rustige wegen in met mooie vergezichten en natuur. Het duurde lang voordat dat we Diksmuide naderden. Alsof deze stad zich koste wat het kost wou verbergen.

De Ijzertoren domineert de skyline van de stad en omstreken. Uit gelijk welke hoe je kijkt doemt hij op. Op elke zijde staat een korte zin in de talen van de gesneuvelde soldaten uit de “Eerste Wereldoorlog”

Nooit meer oorlog
Plus jamais de guerre
No more war
Nie wieder krieg

Koude rillingen bij het lezen van deze tekst. Laat ons hopen dat we hier “nooit meer oorlog” meemaken. “De Groote oorlog” is nooit ver weg in de Westhoek. Je komt op iedere hoek van de straat wel iets tegen die ernaar verwijst.

Even het “Hollands” gevoel tijdens het stappen op het grondgebied van Diksmuide en de dorpen die eromheen liggen. ik moest een klein beetje denken aan de ruimtelijke ordening die ik heb leren kennen bij onze noorderburen. Het was niet volledig hetzelfde maar het kwam toch wel in de buurt.

Het was een mooie tocht die door de wandelclub goed werd uitgepijld. Een dikke pluim voor alle vrijwilligers die op deze Hemelvaart feestdag zich hebben geëngageerd om deze wandeling mogelijk te maken.

Total distance: 25843 m
Max elevation: 20 m
Min elevation: -20 m
Total climbing: 332 m
Total descent: -339 m
Average speed: 1.62 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 05:02:57