Terneuzen (NL) – 40ste Vliegende Hollandertocht

Terneuzen heeft veel te bieden, dat heb ik vandaag wel ontdekt. Op voorhand gedacht dat het een gewone simpele stads-wandeling zou zijn zoals er 13 in een dozijn zijn. Maar eerlijk gezegd ben ik toch wat bedrogen uit gekomen.

Het was een lussen wandeling, zoals jullie weten is dat niet mijn favoriete manier van wandelen. Zoiets weet je natuurlijk niet op voorhand. De eerste lus ging via rustige fietspaden doorheen een wijk om daarna over te gaan in een stuk natuur. Altijd iets wat ik bewonder aan Nederland is dat de bebouwing stopt en de natuur in alle glorie zijn gang mag gaan.

Daarna ging het dwars door de nieuwste wijk die werd aangelegd en nog in volle ontplooiing was. Bij thuiskomst zag ik dat de naam Othene niet zomaar gekozen was. De Otheense Kreek ligt vlakbij.

Bij de volgende lus gingen we de dijk op met de Schelde als partner aan de linkerkant. Met de wind die gelukkig niet op kop lag. Aan de overkant van het water lag een ander stukje van Zeeland in het zonlicht te baden. Ik dacht dat dit de haven van Vlissingen was. Maar nu ik thuis op kaart kijk ben ik daar niet meer zo zeker van. Binnenschepen kwamen uit Antwerpen aangevaren in de wijdse watervlakte vechtend tegen de stroming die werd aangewakkerd door de harde wind.

Eénmaal de hoge bebouwing voorbij kwam voor mij wel een “oh”-moment. Ervan uitgaande terug in een wijk terecht te komen. Zag ik een wijds polderlandschap tevoorschijn komen. Het was de Margaretha Polder. In de polder was de wijk ook veel minder voelbaar.

Na de laatste passage (de derde keer als ik mij niet vergis) ging de tocht via de dijk richting het centrum van Terneuzen. Daar pas werd duidelijk waar de naam van de tocht vandaan kwam. Het was er het “Vliegende Hollander Chanty Festival” die op verscheidene plaatsen in het oude centrum plaats vond. Op verschillende plaatsen werden er oude zeemansliederen gezongen. Even de tijd genomen om naar een groep te luisteren. Het verbaasde mij dat er zo weinig interesse was voor dit gebeuren. Toch op het moment dat ik er voorbij kwam.

Daarna kwam een stuk van de North Sea Port aan de beurt. Toch wel indrukwekkend om hier door te lopen.

Tijdens het stappen met verschillende lokale inwoners een babbeltje gemaakt. Het begon altijd met de zin “Er is een wandeltocht bezig?” … het gesprek was begonnen … Wat de ervaring natuurlijk nog mooier, nog unieker maakt.

Deze tocht met telkens een afwisselend karakter heeft me echt wel op een positieve manier verrast. Met naar mijn aanvoelen heel veel rustige wegen onderweg. Vriendelijke vrijwilligers, dikke pluim voor jullie inzet op deze zaterdag. Goed uitgepijld onderweg. Wat het wandelen natuurlijk aangenaam maakt.

Total distance: 31843 m
Max elevation: -1 m
Min elevation: -24 m
Total climbing: 400 m
Total descent: -414 m
Average speed: 1.69 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 06:40:54