Sittard (NL) – 58e Kennedymars

Na mijn eerste deelname in 2019 gezworen om nooit meer naar Sittard te komen. Dat jaar was het warmer dan ik mentaal had verwacht. Ook het minimale aantal rustposten, met grote dorst tijdens het stappen deden mij vier jaar geleden tot dit besluit komen.

Kijk nu eens, wie er naar Sittard ging om de Kennedymars te lopen? Mentaal voorbereid op wat komen ging. Vol goede moed, en goesting om terug een lange afstand te lopen.

Wat vroeger thuis vertrokken, wegens de grote Paasdrukte op de wegen. Was voor niets nodig, rustig op de autosnelweg en vlot het land doorkruist. Op de Nederlandse efficiëntie kan je een huis opbouwen. Gratis parking was vlot te bereiken, met een bus naar het centrum gebracht. Gewoon de andere wandelaars volgen om op de markt terecht te komen.

Toch altijd leuk hoe de omkadering wordt met muziek en informatie wordt gegeven. Met huldiging van de twee wandelaars die de Kennedymars reeds voor de 50ste keer hadden uitgelopen. Eén van hen stond deze morgen aan de start en ging voor het nieuwe record. Wat een geruststelling bij mezelf, ik ga nooit bij de recordhouders behoren.

De gezamenlijke start van 5 uur ging vlot, ondanks de vele wandelaars was er net ruimte genoeg om een eigen tempo te volgen. Wat voelde het fris, zelfs koud aan deze morgen. De hoop om de kilte kwijt te geraken met het aanbreken van de dag, was een maat voor niets. Het bleef met een dik wolkendek koud aanvoelen. Een hoog contrast met vier jaar geleden, waar het snel opwarmde en voor mij veel te warm werd.

De eerste 17 km geprobeerd de gesprekken rondom mij heen te verstaan. Hier en daar een woord, maar te weinig om volledige verhalen eruit te halen. Het zangerige Limburgs, doorspekt met Duitse klanken. Het hielp me wel om de lange afstand tot de rustpost te overbruggen.

Hier voor het eerst kennis gemaakt met “De Ober”. volledig uitgedost met een dienblad met een “frisse” pint erop. Dit ging allemaal vlot, rechte houding, goede tred en ondertussen babbeltjes slaan met medewandelaars. Mijn stap was net niet vlug genoeg, wou mij ook niet forceren. Hier en daar wel een flard uit een gesprek opgevangen. Ik hoop dan ook dat “De Ober” een geslaagde toch had. Enkel het schoeisel paste niet bij het geheel.

Met de gebruikelijke mentale en lichamelijke up en downs kabbelde de toch verder. Nu en dan een babbeltje met wandelaars om me heen. Doet altijd deugd en laat de tijd wat sneller gaan.

De rijdende discotheek was ook van de partij, niet zoveel volk langs de weg. Hier en daar wel wat ambiance in een wijk of enkelingen die langs het parcours stonden. De eerste keer SIttard, was ik na deelnames in Someren en Waalwijk hier mentaal niet klaar voor. Nu gelukkig wel.

Onderweg ook een spandoek gezien van de enige Kennedymars in België wordt georganiseerd. Deze zal plaats vinden op 9 september 2023. Onder de naam “Kennedymars Maasland”. Wie toch eens van een Kennedymars wil proeven zou ik de “80 Van De Langstraat” in Waalwijk aanbevelen. Dit wegens de sfeer en de ambiance die er aanwezig is.

Terugkeren van de aankomst naar de parkeerplaats, ging ook vlot. Ik realiseerde me pas op de terugweg naar huis dat de chauffeur van het busje dezelfde was als in 2019. Bij deze dus alvast merci voor de goede zorgen.

JaarAankomstAfmeldtijdDeelnemers uitgelopenGarmin tijdGarmin snelheid
201949419:32171514:015.6
202372120:18159514:405.5
Info terug gevonden op Uitslagen en foto’s – Kennedymars Sittard
Total distance: 80463 m
Max elevation: 46 m
Min elevation: 10 m
Total climbing: 368 m
Total descent: -377 m
Average speed: 1.53 m/s
Average cadence: 63
Total time: 15:28:55