Sint-Maartensdijk (NL) – 7e Kees Wessels Wintertocht

Van winter is er geen sprake, eerder vroege lente die in het land is. De warmere temperaturen en het zeegevoel sprak me aan om richting Zeeland te trekken.

Sint-Maartensdijk behoort tot de gemeente Tholen. Ingeklemd tussen het vaste land, Zuid-Beveland en Schouwen-Duivenland. We trokken eerst door de Pluimpot. Net op dat moment werd ik voorbij gestoken door een wandelaar die zich ergerde aan een tak die op het pad lag. De associatie met “Brompot” was dan ook snel gemaakt. Gelukkig heb ik mijn mond gehouden of er kon nog een Hollandse kolere achteraan komen.

Het mooiste van de wandeltocht volgde daarna. De Oosterschelde gehuld in prachtige zonnestralen met een blauwe hemel. Omsluierd door de ochtendmist, waardoor je nog net de overkant (Yerseke) kon waarnemen. Puur genieten was dat en gelukkig bleven we ook kilometerslang op de dijk lopen. Er was geen vaarbeweging op de Oosterschelde, wat het uitzicht, de stilte nog extra kracht gaf. De eerste rustpost was Brasserie De Zeester.

Op weg naar de volgende rustpost verlieten we het rustgevende water en trokken terug landinwaarts. Doorheen het polderlandschap met mooie verre gezichten kwamen de dorpen Scherpenisse en Poortvliet nog voorbij. Maar hier kon niets nog tippen aan het prachtige uitzicht van het water vanop de dijk.

Heel opvallend waren de vele vrijwilligers die paraat stonden bij het ochtendgloren om het parkeren van de wandelaars vlot te laten verlopen. Maar ook onderweg bij het dwarsen van enkele gevaarlijke punten langs drukke wegen. Het was alsof je de Dodentocht of een Kennedymars aan het stappen was. Heel professioneel aangepakt. Hierbij een dikke pluim aan de wandelclub De Oosterscheldestappers.

Trouwens alles was tot de puntjes goed geregeld. Er hingen overal op de juiste plaatsen pijlen. Vriendelijke vrijwilligers en leuke rustposten onderweg. Wat mij betreft een echte aanrader.

Ik vraag me wel af wie die Kees Wessels is waarnaar de tocht is vernoemd. Een vlugge zoektocht op Google heeft me niets wijzer gemaakt.

Total distance: 30298 m
Max elevation: -11 m
Min elevation: -26 m
Total climbing: 291 m
Total descent: -283 m
Average speed: 1.69 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 05:50:01