Polar Grit X

De voorbije jaren droeg ik het Garmin Forerunner 935 horloge om mijn wandelingen bij te houden. De voorbije twee jaren bleek de batterij niet meer in goede conditie te zijn om een tocht van 80 km in 1 stuk bij te houden. Bij mijn Kennedymarsen solo in Corona tijden moest ik toch bij het nemen van een pauze het horloge aan de powerbank leggen.

Het wandel seizoen komt terug uit de startblokken en binnenkort staat er een georganiseerde KM op het programma staat. Even het internet afgespeurd naar een betaalbare sport horloge die op zijn minst 24 uren zou kunnen tracken.

De batterij van mijn Garmin was niet meer gezond genoeg voor het tracken van lange tochten zoals Kennedymarsen of de Dodentocht

Tot mijn verassing kwam ik niet uit bij de vertrouwde Garmin producten. Maar leek Polar over horloges te beschikken waarvan men belooft dat ze 40 uren meegaan met het tracken per seconde in gps weergave.

Het is uiteindelijk de Polar Grit X geworden.

Polar Grit X

Goedkoop was het natuurlijk niet, maar de prijs was toch wel enkele honderden euro’s minder dan Garmin. De consumptiecheques van de overheid kwamen bij deze goed van pas. Waardoor het meer dan betaalbaar werd.

In plaats van Garmin Connect is het nu Polar Flow om de gegevens uit te lezen. Het toestel belooft om één keer per uur te synchroniseren met de app op de telefoon. Eenvoudiger is de “terug knop” ingedrukt te houden om handmatig te synchroniseren. Wat me vooral opvalt is de uitleg die gegeven wordt bij de cijfers. In plaats van sic de gegevens te tonen zoals Garmin doet, worden er bij Polar meer analyses gemaakt. Ik weet op dit moment niet of dit voor mij een meerwaarde zal worden op termijn. Ik heb het niet zo voor apps die gaan bepalen dat ik nu moet bewegen of nu sport moet doen. Dat belerend vingertje is niet zo mijn ding. Dat wordt even afwachten hoe Polar zich op termijn gaat gedragen. Lees hoe opdringerig ze gaan worden.

De Polar voor het eerst gedragen op de wandeling in Philippine in Nederland. De eerste zaken die in het oog sprongen waren korte pop-up schermen die na iedere kilometer een samenvatting gaven van de snelheid en het totaal aantal km gestapt. Tijdens het stappen viel de gekleurde balk op die de hartslag belasting weergeeft. De scherminfo leek tijdens het stappen wel zinvol te zijn. Een stuk dynamischer dan ik gewoon was bij mijn Garmin. Ik ben mij er echter van bewust dat deze zaken ook op de Garmin zaten, maar toch iets minder intuïtiever waren om in te stellen. Maar zou evengoed aan mijn onhandigheid kunnen liggen.

Wat ik ook eenvoudiger vond was bij het beëindigen van de tocht het opslaan van de gegevens. Door lang genoeg op 1 knop te duwen was de klus geklaard. Zeker bij langere tochten lijkt mij dat een eenvoudige procedure. Bij Garmin moest ik telkens goed bij zinnen zijn voor het opslaan van de track gegevens.

In de Polar Flow omgeving is het dagelijks overzicht meer gevisualiseerd. Met daarin je slaap, hartslag, de activiteit en de gegevens die daar bij horen.

Polar Grit X – Dagoverzicht

Laat me wel wezen dit is geen pro-review van de Polar Grit X. Eerder de eerste hersenspinsels die na de aankoop naar boven komen.

One thought on “Polar Grit X

Comments are closed.