Pays de Flandre

 

IMG_0248

Vandaag stond Oxelaere (F) op het programma, een gehucht een kerk, een boer en een straat groot. Die even overrompeld werd door wandelaars, vooral vanuit België (aan de nummerplaten te oordelen).

IMG_0263

Wandelingen georganiseerd door het “Vlaemsch Huizeke” zijn altijd een aanrader voor iedere wandelaar. We zullen maar eerlijk zijn, ze zijn gezegend met een zalig landschap. Zowel vlakke stukken als echte “bergen”. Zoals de Katsberg, Cassel berg, Zwarte berg, .. en waarschijnlijk heb ik wel nog hier een daar ééntje vergeten. Dat biedt natuurlijk tal van mogelijkheden. Heerlijk om nog eens een echte wandeling te kunnen maken en niet in lussen rond de plaatselijke kerktoren moeten aanmodderen.

Tijdens het stappen kwam het idee naar boven. “Moesten ze hier nu een Dodentocht extra” organiseren. Dat zou wat geven. 100 km stappen en ondertussen al die bergen beklimmen. Mijn fantasie sloeg even op hol.

De sfeer is er hoe dan ook altijd uniek. Met op elke rustpost vlees op de barbecue. De Picon, de wijn, … en zoveel meer. Alles overgoten met een saus van heel vriendelijke mensen. Die duidelijk met hart en ziel de wandelaars verwelkomen.

IMG_0268

Wat me telkens weer opvalt is dat die streek, Vlaanderen tot in het diepste puntje van hun vezels meedragen. In alles is dat te zien. Straatnamen op zijn (oud Vlaams) geschreven. Huizen die een Vlaamse naam krijgen, toeristische dienst die volledig die kaart trekt. Het zijn grotere Flaminganten dan alle Vlamingen samen op 11 juli.

Wat me eveneens in die Noord-Franse streek opviel, dat waren het aantal evenwijdige treinsporen op een afstand van 5 km en het aantal treinen die daar voortdurend over denderen. Van intercity’s over boemels tot goederentreinen. Ik heb ze allemaal meerdere keren horen en zien voorbij komen. Het was nu nog maar een zondag, wat moet dat dan niet geven op een doordeweekse dag.

IMG_0266

Om nog even met een ludieke noot te eindigen. Bij het zien van de naam “Bollezeele” dacht ik spontaan aan Fc De Kampioenen of Slisse en Cesar. Geef tocht toe dat dit een naam is die hier perfect voor leent. Hoe dat ze daar bij onze omroepen nog nooit hebben aan gedacht? Dat zou wat geven! Een kijkcijferkanon en Frankrijk overspoeld door kijk-toeristen. Neen liever niet, laat die streek maar lekker ongerept voor de wandelaars en mensen die het goed menen.