Ossendrecht (NL) – Pinkster 2Daagse

Ik was van plan om de Smokkeltochten in Stekene te stappen. Gisteren keek ik nog eens extra op de website van Benelux Wandelen en daar zag ik net een wandeling van 42km even verderop. De twijfel sloeg toe, wat zou ik nu doen. Gaan wandelen waar ik vorig jaar geweest was en die mij volledig in de positieve zin had verrast of nieuwe oorden opzoeken in het onbekende. Zonder het te beseffen speelde de tekst van het Het Goede Doel door mijn hoofd op zoek om een keuze te maken.

Ik heb getwijfeld over België
Omdat iedereen daar lacht
Ik heb getwijfeld over België
Want dat taaltje is zo zacht
Ik stond zelfs in dubio
Maar ik nam geen enkel risico
Ik heb getwijfeld over België
Ik stond zelfs in dubio
Maar ik nam geen enkel risico
Ik heb getwijfeld over België

Het was pas deze morgen dat de knoop werd doorgehakt en ik zou voor het onbekende gaan. Op de autosnelweg scheelde het echter niet veel of ik was alsnog afgedraaid naar Stekene. De dichte mist zal er voor iets tussen gezeten hebben.

Men beloofde op de website dat de tocht bestond uit. Men beloofde 90% natuur. Tja, wat ik voorgeschoteld kreeg was meer iets in de richting van 98% natuur. Bijna de ganse dag werden we gezelschap gehouden tsjirpende vogels, bronstige kikkers in een landschap op gewoonweg “U” tegen te zeggen. Variërend van zandige ondergrond, heide, meren tot bossen in een heuvelend kader. Allemaal overgoten met een saus van natuur geluiden. Het geheel ook wel gekend als de Brabantse Wal.

Het was voor mij dan ook een enorme shock toen we op het einde van de wandeling de buitenste rand van Ossendrecht aandeden. Een gigantische muur van windmolens, havenactiviteit en de koeltorens van Doel. Het contrast kon gewoon niet groter zijn. Hoe twee werelden zo dicht bij elkaar zo verschillend kunnen zijn. Op de heenrit was het zo mistig dat ik dat allemaal gewoonweg gemist had. Moest toch wel even slikken hoor.

Tijdens het stappen ook enkele hartverwarmende mensen tegen gekomen. Ossendrecht hing vol met vlaggen, en iets in het thema Japan, .. men was ook bezig met party tenten op te stellen … veel bedrijvigheden dus. Bleek dat er deze nacht een estafette looptocht door het dorp voorbij komt. Het gaat hier om de Roparun. Het ganse dorp supportert mee om de lopers te steunen en aan te moedigen. Of zoals men mij vol trots vertelde “We blijven wakker tot de laatste hier voorbij komt”. Men sprak met zoveel begeestering, engagement, liefde over dit gebeuren dat ik een krop in de keel kreeg. De groep “Het Goede Doel” kreeg plots nog een extra dimensie door de inhoud van de woorden. Iets doen voor een goed doel.

Bij het verder stappen kreeg ik het gevoel dat onze Noorderburen wel iets kennen van “Samen” (ja ja met een grote “S”) feest te vieren. Samenhorigheid en als dorp of gemeenschap er voor gaan en feest vieren. In dit geval voor een goed doel. Maar ik moest ook denken aan Someren en Waalwijk, waar ook een ganse gemeenschap van jong tot oud “Samen” feest viert. Wat zijn jullie toch een prachtig volk. Hartverwarmend om dit vandaag te mogen meemaken, stukje mee te beleven vanaf de kantlijn. Een hele dikke duim omhoog voor jullie allemaal.

Dit is een wandeling die bij ons nog te weinig bekend is en gerust met een groot kruis in ieders agenda mag aangekruist worden. Ze organiseren dezelfde tocht twee dagen na elkaar, zowel op zaterdag als op zondag. Misschien kan het een tip voor de organisatie zijn om deze wandeling ook aan te kondigen via Walking in Belgium .

Relive ‘Morning May 20th’

Total distance: 46011 m
Max elevation: 64 m
Min elevation: -94 m
Total climbing: 2097 m
Total descent: -1976 m
Average speed: 1.66 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 09:22:03