Oostkapelle (NL) – Kastelen, Landhuizen en Hoven

Dit is toch een wandeling die helemaal anders is uitgedraaid dan voorzien. Misschien waren er op voorhand reeds signalen die dit konden voorspellen. Maar daar denkt je pas achteraf aan en niet op het moment dat het staat te gebeuren. Parkeren was geen probleem, net voor de deur van De Babbelaar was er nog een plaatsje vrij. Of de kibbelende, bazige dame aan de inschrijvingstafel.

Inschrijven, koffietje bestellen en me klaar maken voor de wandeling. Eerst even de wegbeschrijving bekijken. Was er nogal gerust in, goed om mee te hebben als back-up in Nederland. Onderhand wen je wel aan de plaatselijke gewoonte. Tot mijn ogen viel op een zinnetje bovenaan.

De route is niet gepijld maar duidelijk omschreven, waar “wandelroute” is aangegeven de plaatjes met groene pijlen volgen.

Dat was eventjes slikken voor mij. Ik hou niet zo van wandelingen die uitdraaien op zoektochten. Voor alle zekerheid nog even vragen aan de starttafel en voor de eigen gemoedsrust erbij vragen door welke deur en welke richting het gaat. “De Babbelaar” ligt op de hoek van de straat. Ik kon uit de beschrijving niet uitmaken waar ik heen moest.

La. Molenweg, recht de voormalige hofstede Buitenlust en op no 8 een monumentale boerenwoning.

Twee subjectieven omschrijvingen waar ik als buitenstaander / buitenlander niets mee ben. Een verwijzing naar “Hofstede Buitenlust” was mij vreemd en wat bedoelt men met een “Monumentale boerenwoning”?

Mijn vraag werd vreemd onthaalt, men stuurde me wel de goede richting uit. Oef met goede moed verder stappen, de wegbeschrijving in de hand. Oef de splitsing was aangegeven, ik zat nog op het juiste pad.

Vanaf dan liep het mis. Ik vond de schuur niet, de persoon die voor mij liep waarschijnlijk ook niet. Daar die later op de weg is terug gekeerd. Tegen dan had ik het helemaal gehad. Ofwel maakte ik me druk omdat het niet mijn ding is, wandelen zonder pijlen. Ofwel maakte ik er een eigen tocht van.

Dan maar gekozen om een eigen tocht te maken. Met Google Maps in de hand van dorp tot dorp gestapt. Op de fietspaden, maar wel langs drukke wegen.

Het strand en de zee leken me een prima idee. Door het zachte zand stappen is niet zo eenvoudig, ik koos al snel voor de waterlijn waar het stappen beter ging. Nat zand en stroken met schelpen lukten prima.

Niets aan de hand, totdat een naakte man snel wegloopt met zijn hond vooruitsturend om een bal op te vangen. Nog altijd niets aan de hand. “Nederland is een ruimdenkend land, dus dit kan”. Hoe verder ik stapte hoe duidelijker het werd dat ik op een naturistenstrand terecht was gekomen. Geen probleem hoor. Verderop liepen er terug mensen met badpakken rond. Maar dit was van korte duur. De zone voor naturisten herbegon. Ik wil me alvast verontschuldigen voor het verstoren van het rustig zonnebaden, door met kledij en zware wandelschoenen op het strand te lopen. Er even aan gedacht om solidair te zijn, mijn compressiekousen, ingetapete voeten en geen rugzak om de overtollige kledij in weg te bergen hielden mij tegen.

Domburg kwam in zicht, bijna de ganse tijd aan één stuk gewandeld. Even rusten en iets eten zou me wel deugd doen. Als een donderslag bij heldere hemel zit ik terug op het wandel parcours. Mijn beslissing was hiervoor al gemaakt dat Domburg mijn stopplaats zou worden en ik dan rustig zou terug stappen naar mijn wagen.

Ik heb alle respect voor de organisatie van deze tocht. Maar pijlen zouden een grote hulp zijn voor buitenstaanders. Als men toch wenst vast te houden aan de beschrijving op papier. Dan afstanden weergeven tussen de verschillende stappen. Dan heb je als wandelaar een beetje een idee of je nog juist zit, of nog wat verder moet stappen bij twijfel.

9. Rd schelpenpad 700 m
10. La Baaijenhovenseweg 2300 m
11. …

Mocht ik het op voorhand geweten hebben ging ik toch een stuk verder gereden hebben om deel te nemen aan één van de dagtochten op Goeree – Overflakkee in de provincie Zuid-Holland.

Vandaag is het helemaal anders uitgedraaid dan verwacht. Gelukkig mij niet laten ontmoedigen en er een eigen twist aan gegeven. Veel minder kilometers gestapt dan de voorziene 40. In de toekomst zal ik deze organisatie links laten liggen. Het is niet mijn ding om mee te doen aan een zoektocht. Maar dit is een puur persoonlijke visie.

Total distance: 28174 m
Max elevation: -64 m
Min elevation: -105 m
Total climbing: 327 m
Total descent: -289 m
Average speed: 1.51 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 06:26:14

2 thoughts on “Oostkapelle (NL) – Kastelen, Landhuizen en Hoven

Comments are closed.