Oeffelt (NL) – 52ste OLAT Winterserie

Ik heb lang getwijfeld of ik de oversteek zou maken naar Oeffelt. De omschrijving die ik op de website van OLAT terug vond heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Bij de start bleek er een lange rij te staan  om in te scannen. Ik vermoed dat er computer technische problemen waren, want uiteindelijk werd iedereen gewoon door gelaten zonder te scannen. Wat was ik blij dat men deze beslissing vlug heeft genomen, wachten om te vertrekken is voor niemand leuk. Het logisch gevolg hiervan was dat er een grote massa samen aan het vertrekken was.

Al na een kilometer stappen bleek deze wandeling al meer dan de moeite te zijn. Een grote brok natuur werd ons voorgeschoteld. Al vlug bleek dat men heel goed afgepijld had, waardoor de gekregen wandel handleiding diep in de jas verdween. Wat was ik blij om eens blindelings te kunnen wandelen in Nederland. De pijlen bleken ook perfect op de juiste plaats te hangen, net voor een afslag en direct na de afslag nog één om te bevestigen. Dat geeft mij als wandelaar heel veel vertrouwen.

Oh en plots als een complete verassing voor mij kwamen we aan de oevers van de Maas uit. We konden wandelen door de weilanden, waarvan ik vermoed dat deze bij hoogwater (als het nog eens veel, héél veel regent) dienst doen als overstromingsgebied. Maar dit maakte het geheel nog zoveel mooier. Geen aangelegd jaagpad, maar gewoon de natuur die zijn plaats krijgt die het verdient. Een zondag zijnde, was er toch veel scheepvaart. De vogels lieten hier in grote getale van zich horen. Puur genieten geblazen.

Onderweg een aantal leuke geanimeerde gesprekken gehad met medewandelaars. Maakt de wandeling extra leuk.

Dit was een wandeling die geen seconde verveelde. Met zijn wisselende landschappen van de oevers van de Maas overgaand naar weilanden, heide, bossen en natuurlijk de dijken. Ook was op veel plaatsen duidelijk te zien dat het waterpeil (als er soms al water instond) nog altijd veel te laag is na de uitzonderlijke droge zomer.

Ik stond ook wel versteld van de grote oppervlakte waar een boomkwekerij zijn bomen liet groeien tot volwaardige bomen om deze dan te verkopen. Zo hoeven de klanten niet te wachten tot de boom de vorm heeft die men verwacht. Ik denk dat de buurbewoners ook hier ook wel blij mee zijn. Extra groen die langdurig blijft staan. Intrigerend om er tussen te lopen.

Ik heb uitzonderlijk een massa foto’s genomen. Gewoon omdat er zoveel mooie dingen te zien waren.

 

Relive ‘Morning Nov 18th’

Total distance: 41288 m
Max elevation: 32 m
Min elevation: 8 m
Total climbing: 799 m
Total descent: -780 m
Average speed: 1.63 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 08:17:44