Ochtezeele (Fr) – Dak van Vlaanderen

De wandeltochten van Het Vlaamsch Huizeke in het noorden van Frankrijk zijn altijd tip top in orde. Heel vriendelijke mensen, altijd de geur van hespen aan het spit die buiten warm lopen met houtblokken. Hmm, die geur die naar je toekomt om je neus te prikkelen.

Deze keer was de start wat dieper gelegen in Frans-Vlaanderen. Ochtezeele een klein dorpje in de (verre) schaduw van de Casselberg. Eerst een lus die ons naar Arnéke bracht om daarna echt te vertrekken naar het verste eind Buisscheure. Met een rustpost tussendoor.

Bron afbeelding: Wikipedia

Deze streek in het noorden van Frankrijk is ook wel gekend als Pays de Flandre. Overal zie namen die verwijzen naar de vroegere geschiedenis waar men een Vlaams dialect heeft gesproken of nog altijd spreekt. Ik kan dit het best aantonen met foto’s die boekdelen spreken. (zie onder)

De streek heeft een roerig verleden achter de rug. Op 16 april 1676 een slag tegen de Hollanders (euh, vanaf begin dit jaar moeten we dus zeggen de Nederlanders). Maar ook recenter zijn de sporen nog zichtbaar van de eerste Wereldoorlog met betonnen bunkers die her en der in de velden staan.

Wat opviel was het engagement van vrijwilligers van de wandelvereniging ven “t’ Wandel Voetje” uit Ledegem. Maar ook vrijwilligers van de “Witsoone stappers” uit de Westhoek. Om mee de rustposten te bemannen. Heel veel respect hiervoor dat mensen andere wandelclubs willen helpen.

Total distance: 33205 m
Max elevation: -79 m
Min elevation: -149 m
Total climbing: 767 m
Total descent: -777 m
Average speed: 1.68 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 06:35:47