Intapen en wandelwol

Na de dodentocht was het hoogdringend tijd om uit te zoeken hoe het intapen van de voeten juist werkte. Bij de dodentocht had ik twee al bij al grote blaren op de hiel van de voet. De eerste week was het pijnlijk daarop te stappen. De blaren hadden zich genesteld achter een dikke eeltachtige huidlaag. Deze na een week los geprutst, om de nieuwe tere huidlaag de kans te geven te harden. Bij de eerst volgende wandeling in Schuiferskapelle was de ellende terug. Met als gevolg een blaar op een nog niet geheel geheelde huid van een vorige blaar. Aangenaam is anders.

De eerste stap was te zoeken welke tape er kon gebruikt worden. Uiteindelijk bij Strappal (4 x 10 cm) uit gekomen. Ik was blijkbaar één van de eerste klanten bij mijn apotheek die de vraag stelde naar tape voor deze doeleinden. Ook nog eenvoudige en goedkope plakband (tape) in het Kruidvat aangeschaft, samen met talkpoeder.

Eerst eens oefenen met de goedkope tape om te ervaren hoe dit juist werkt. Hoe moeilijk of eenvoudig het is om dit bij jezelf te doen? Hoe voelt een ingepakte hiel juist aan? Wat gebeurt er als je er een dagje mee rondloopt? Hoe voelt het aan in schoenen? Ik probeer zulke dingen graag eens op voorhand uit. Het was mij al snel duidelijk dat deze tape niet geschikt zou zijn om te gebruiken op een wandeling. Maar was ruim voldoende om te ervaren dat ik het voldoende zelf zou kunnen aanbrengen.

Dan was de dag aangebroken om mijn voeten in te tapen voor een echte wandeltocht. Eerst de verschillende blaar gevoelige plaatsen in gewreven met de Compeed stick. Daarna de hielen ingetapet

met de plakband. Redelijk hoog aan de hiel gestart om uiteindelijk ver op de zool van de voet te eindigen. Daarna de voeten met talkpoeder ingewreven, met extra aandacht voor de tape.

Ik bracht bij het aandoen van mijn sokken, op beide voeten nog een pluk wandelwol aan. Dit zou ook de eerste keer zijn dat ik dit op een wandeltocht zou gebruiken. Dit voelde eerste nog wat raar aan. Net alsof een kous niet zo goed was aangedaan. Maar dit gevoel verdween snel. Toch wel nog wat extra wandelwol meenemen op de tocht, je wist maar nooit hé. Niet wetende hoe de wol zich zou gedragen na tientallen kilometers gestapt te hebben.

De tocht in Westouter begon in de regen, met modderige paden tussen de boer zijn land. Ik hield persoonlijk reeds mijn hart vast voor de gevolgen aan mijn voeten, met de afgelopen Dodentocht in mijn achterhoofd. Tegen de tweede rustpost voelde ik pijn tussen mijn tenen van mijn linkervoet. Vermoedelijk

kwam er wat wrijving irritatie boven door de vochtigheid van de schoenen en de kousen. Mijn kous kleefde in de tape. Of dit een goed teken is of was? Is mij niet duidelijk! Verder voelde ik ook de kous wat vastkleven aan de voeten waar ik ruimschoots met de Compeed stick had langs geweest. De Tape zat nog goed, alvast een opluchting. Even voelen of eronder iets van blaren aan het ontwikkelen waren. Ik voelde niets wat daar op wees. Mijn reserve stukje wandelwol tussen de tenen geweven waar ik de irritatie voelde opkomen. Met verse en droge kousen erover kon ik er terug tegenaan. De eerste meters voelde ik de wandelwol tussen de tenen, maar dit verdween al heel snel. Net zoals het gevoel van irritatie.

Nu nog even nadenken hoeveel pijn ik zou moeten hebben om die tape van mijn voeten te krijgen. Mijn angst hiervoor was ongegrond, de tape ging eraf alsof het niets was. Na grondige inspectie zagen mijn voeten er net zo uit als deze morgen. Wat ik wel merkte was dat er zich een dun streepje eelt had gevormd op de normale huid tussen de twee blaren die nog aan het genezen waren. Dit plaatsje begon wel wat pijn te doen de laatste vijf kilometers.

Uiteindelijk ruim 40km kunnen stappen zonder met het gevoel rond te lopen van (opkomende) blaar(en). Wat ook wel de bedoeling was van de tape en de wandelwol. Heel tevreden met dit te mogen en kunnen ervaren, dat eenvoudige middelen kunnen bijdragen tot het vergroten van wandelcomfort en natuurlijk ook de periode erna.

Wandelwol kan je online bestellen via wandelwol.nl Dit wordt heel snel na het plaatsen van je bestelling aan huis afgeleverd.