Ijzendijke (NL) – 10e Herstwandeltocht

Met temperaturen van 24 en hoger kan je moeilijk spreken van herfst. Laat ons zeggen dat het aanvoelde als hoogzomer. De boodschap was dan ook om veel te drinken. Ik had een eigen voorraad mee voor tijdens het stappen, er bewust ook voor gekozen om op de rustposten telkens even te rusten en iets te drinken. De laatste kilometers voelde ik dat mijn lichaam toch nog om meer vocht vroeg. Wat ik anders zelden tot nooit doe is om op het einde nog eens binnen de startplaats aan te doen. Deze keer toch wel gedaan om extra water in te slaan voor de terug rit naar huis. Wandelen in Zeeland of Zeeuws-Vlaanderen ervaar ik altijd als een walhalla van het wandelen. De rust en de sereniteit die de omgeving uitstraalt is een aangename verpozing voor ziel en lichaam. Wat voor mij persoonlijk ook wel aangenaam is, is dat het overwegend plat is. Daar hou ik wel van. Je ziet duidelijk dat men de zorg voor de natuur ernstig neemt en er ook alles aan doet om een compromis te vinden tussen leven en de omgeving. Een ware verademing om niet telkens te moeten wegspringen voor zoevende auto’s. Of gevaarlijke wegen te moeten dwarsen met de schrik niet op tijd over te geraken. Oh zo dichtbij en toch helemaal anders. Ik had er dan ook wat moeite om tijdens het kruisen van een medewandelaar te horen dat er “teveel beton” in de wandeling zat. Wat kon ik anders zeggen dan “De organisatie moet het doen met de omgeving die ze hebben …” . Iets wat ik in dit geval als een heel positieve repliek vond over de wandeling zelf. Het was me al snel duidelijk dat dit niet het antwoord was wat werd verwacht. Ben dan maar vlug verder gestapt om dit gesprek als voltooid te laten zijn. Het verbaast me telkens weer hoe weinig volk er op deze wandeling is afgekomen. Als ik persoonlijk de vergelijking mag maken? Er zijn wandelingen die veel minder mooi zijn en waar je voeten vanonder je benen worden gereden en die 800 tot 1500 wandelaars lokken. Misschien toch wel een oproep doen aan de wandelorganisaties uit Zeeland, Noord-Brabant en Nederlands Limburg om ook aanwezig te zijn in de wandelkalender van Wandelsport Vlaanderen. Of omgekeerd een oproep aan Wandelsport Vlaanderen om deze organisaties actief mee te nemen in jullie dagelijkse kalender. Misschien eens op een positieve manier aan tafel zitten samen met de Nederlandse Bond.

Relive ‘Morning Oct 13th’

 

Total distance: 27018 m
Max elevation: 53 m
Min elevation: 25 m
Total climbing: 332 m
Total descent: -306 m
Average speed: 1.68 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 04:54:38