Ieper – Herdenkingsmars 14 – 18 (100 jaar einde WO 1)

 

Deze mars kaderde in een geheel van een vierdaagse van marsen die de Franse stad Albert verbindt met Ieper. Dit om het einde van de WO I te herdenken die 100 jaar geleden op 11 november om 11 uur “officieel” gedaan was.

De sfeer van de vele sites van graven, verhalen en duidelijke blijvende zichtbare kenmerken in het landschap maakte van deze tocht wel iets emotioneels bij mij los. Bij het lezen van de vele infoborden kwam toch wel een krop in de keel naar boven. Proberen in te beelden wat het moest zijn geweest. Tegelijkertijd tot het besef komen dat we die hel ons nooit kunnen inbeelden. Hoe hard we ook proberen, het zal ons nooit lukken. Wat voor mij aantoont welke gruwel het al die jaren moet geweest zijn. De frontlinie ging soms over enkele honderden meters winst maken om het jaar nadien terug kwijt te spelen. Beelden van soldaten langs de weg, wachtend op repatriëring om verzorgd te worden. Verwoeste gebouwen, grote kraters van bominslagen, …. en daarbij nog het meest aangrijpende de vele witte graven van soldaten, jonge mannen soms nog niet eens “echt” volwassen die zomaar ten oorlog moesten trekken. Altijd wel iemands (klein) zoon waar een (groot)moeder en (groot)vader om huilt. Ontroostbaar voor het verlies.

De weergoden zorgden voor nog een extra belevingstoets aan deze tocht. De hemelsluizen gingen voor langere tijd open. Met poncho aan was het toch voldoende om na een uur kleddernat verder te moeten wandelen. Eigenlijk deerde het mij niet, uit respect voor alle slachtoffers kon ik het niet maken om me daarover zorgen te maken. Een unieke ervaring erbovenop, ik stond er zelf versteld van. Ik had ook nooit het gevoel van (onder) koel(d) te geraken.

CWXRM of COMING WORLD REMEBER ME Vol ontzag gekeken naar de 600000 beeldjes – 600000 namen die de voorbije jaren door zoveel mensen in klei geboetseerd geweest zijn. Samen in een veld opgesteld …. zo stil wordt een mens ervan. Jammer dat het dient afgebroken te worden.

Morgen is het 11 november en dat zag je overal wel. Veel Britten die met autobussen en mobilhomes naar Ieper zijn afgezakt om dit weekend en het ganse gebeuren zelf te ervaren. Allemaal met zogenaamde “Poppies” heel zichtbaar op de kledij gespeld. Britse privé wagens met een “Poppie” op hun radiator rooster vooraan vastgemaakt.

Een tocht die jaarlijks mag georganiseerd worden. Ter herinnering van de “Groote Oorlog”, dat we deze gruwel nooit mogen vergeten.

 

 

Relive ‘Morning Nov 10th’

Total distance: 24500 m
Max elevation: 114 m
Min elevation: 69 m
Total climbing: 349 m
Total descent: -338 m
Average speed: 1.66 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 04:52:07