Hulst (NL) – 12 Omloop Vestingstad Hulst

Zeeuws-Vlaanderen blijft een sterke aantrekkingskracht uitstralen voor mij. Ook deze keer stelde de wandeling rond de vestingstad Hulst me niet teleur.

De startplaats was een plaatselijke school aan de rand van de stad. Direct bij het uitstappen van de schoolpoort zat je in het groen. Euh, in een bosrijke omgeving zelfs. Het gaf me het gevoel dat de bewoonde wereld mijlenver weg was. Een immense stilte, helemaal stil was het niet. De vogels waren volop bezig met fluiten. Gezangen ondersteund door de zon, een blauwe hemel en het ruisen van de bomen. Het klonk als hemelse muziek in de oren. Ik zou bijgod niet weten wat er mooier kan zijn op een zaterdag ochtend.

Na een tweede passage aan de startplaats ging de tocht naar de Clingse Bossen. Na wat drukke straten verteerd te hebben overviel me terug de kracht van de natuur. Het eindeloos genieten kreeg gewoon een vervolg. Het Nederlandse dorp Clinge fungeerde de lagere school Sint-Bernardus als rustplaats. Door het mooie lenteweer konden de banken op de speelplaats van de school goed benut worden voor een hapje en een drankje.

Het contrast tussen Vlaanderen en Nederland kon niet beter geïllustreerd worden in de lus rond Clinge. Een klein stukje ging het door Vlaanderen en daar waren de bossen plots verdwenen en ingenomen door een villawijk en een camping. Op de centimeter wist je wanneer de Nederlandse bodem terug onder de voeten voorbij kwamen. Alles was terug strak op orde. De natuur kreeg terug de volle ruimte om zich te ontplooien. Het besef terug in Nederland te zijn voelde als een opluchting aan.

De waterbekkens in de bossen van Clinge waren volledig uitgedroogd. Met reeds een volledige groene bodem begroeiing op de bodems ervan. Typeert hoe droog het is en naar hoeveel water de natuur snakt. Dit na de kurkdroge zomer van 2018.

Als laatste kwam de vestingstad Sluis aan de beurt. De vestigingen tonen de dag van vandaag nog altijd een stukje gezag en bescherming aan voor de geschiedkundige binnenstad. Was leuk om erdoorheen te stappen. Mocht van mijn part ook wel ietsjes langer duren.

Dit is een heel mooie tocht om tot rust te komen en de eenheid terug te vinden of te zoeken met de natuur om ons heen. Proficiat aan alle vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten voor de vele wandelaars.

Total distance: 30511 m
Max elevation: 13 m
Min elevation: -25 m
Total climbing: 278 m
Total descent: -313 m
Average speed: 1.68 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 05:31:27