HERGNIES (F) – Triptyque du Val de Verne (100 km) – Marche hivernale

De tweede tocht van dit drieluik speelde zich volledig af bij onze zuiderburen in Hergnies een klein dorpje in het departement Hauts De France.

Voor de lange afstand van 30 km werd er een aparte lus ingelegd van bijna 10 km. Deze ging door een prachtig stuk natuur die een extra cachet kreeg met de opgaande zon. Vergezeld door overijverige hanen die om het luidst stonden de kraaien en vogels die reeds aan het oefenen waren voor de komende lente. Of was iedereen blij dat de sneeuw van de voorbije week weg gesmolten was en de aankondiging van iets warmere temperaturen.

Na een tussenstop in de startzaal gingen alle afstanden dezelfde richting uit. Samen met de 20 km ging het richting Condé-sur-L’Escaut. Een stuk langs de Schelde (L’Escaut) en enkele meren rond deze stad. Het verleden van deze stad is overal goed zichtbaar met een heel nadrukkelijke aanwezigheid van ommuurde vesten. Indrukwekkend om tussen de hoge muren rond te lopen. Het mens zijn voelde wat nietig aan op dat moment. Onderweg kregen we ook uitleg omtrent opgravingen van een oude burcht (kasteel) uit de 13de eeuw en de bijhorende molen van de 14de eeuw. Vol enthousiasme werden enkel geschiedkundige weetjes met de wandelaars gedeeld. Dit gaf een extra meerwaarde aan deze tocht.

Op de terugweg deden we Vieux Condé aan. Hier werden we even door het drukke stadscentrum gestuurd. Om daarna terug de volle natuur ingestuurd te worden om de laatste kilometers naar de startzaal te stappen.

Een ware aanrader om te stappen. Proficiat aan de organisatie en de vele vrijwilligers die deze zondag aan de slag waren om het voor de vele wandelaars een aangename wandeldag te maken.

Total distance: 30395 m
Max elevation: 21 m
Min elevation: -16 m
Total climbing: 519 m
Total descent: -549 m
Average speed: 1.58 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 06:10:40