Groede (NL) – 6e Jacob Catstocht

Het was een moeilijke keuze om vandaag een tocht uit het ruime aanbod te kiezen. Het zou een mooie zonnige dag worden, dus wou ik er zeker ééntje die minimum 30 km zou bedragen. Er zijn dan drie uit de bus gekomen om verschillende redenen. Wervik en Stekene omdat ik er reeds goede wandel ervaringen heb gehad. Het idee om aan de zee te kunnen wandelen heeft dan de doorslag gegeven in het voordeel van Groede, als buitenbeentje wegens onbekend terrein. Tja, het zon, zee strand gevoel om het zomer gevoel af te sluiten.

Het heeft me eerlijk gezegd geen milliseconde gespeten om de grens over te steken naar onze Noorderburen. Vanaf het vertrek zat je al in Groese Polders met als volgende zicht op de zee onder een grote mistlaag. In de vroege uren hoorde je de golven klotsen, maar was het met een vergrootglas zoeken naar de zee. Om daarna terug de polder in te duiken richting Cadzand.

Wel even schrikkien om koeien te zien pootje baden. Is voor mij ook niet echt een alledaags zicht, mijn eerste reactie was zoiets van “help die gaat verdrinken”. Maar waarschijnlijk zijn die koeien ook wel gewoon aan het leven in de polders en dus ook aan de aanwezigheid van water. De verbonden met de natuur kon ook niet groter zien, als je als wandelaar gewoon tussen de schapen mag lopen. Heerlijk en die schapen bleken het nog normaal te vinden dat er volk in hun weide liep. Zalig gewoon om te beleven, maar wel oppassen voor de schapen vlaaien, die bleken dik bezaaid te zijn. Nooit bij stil gestaan dat deze toch wel een ruim volume hebben. Tja, wat een mens op de boetebuiten allemaal ontdekt en beleefd. Heerlijk.

Van het dorp rechtstreeks in de Verdronken Zwarte Polder duiken. Waar de natuur alle kansen krijgt om zichzelf te zijn. Maar ook oog om de natuur fotograaf, wandelaar en fietser toe te laten. Ik stond (opnieuw) versteld hoe die delicate balans telkens opnieuw kan gevonden worden. Kortom natuur, wonen, werken en toerisme alle kansen geven. Hiervoor doe ik nederig mijn petje af voor onze Noorderburen.

Een echte aanrader voor wie dichtbij en toch anders wil wandelen.

Toch wel eens uit curiositeit even gaan zoeken wie Jacob Cats was. Toch wel niet een alledaagse naam om een wandeltocht te benoemen. Via Wikipedia ben ik erachter gekomen dat dit een Nederlandse dichter, jurist en politieker was die in Zeeland uit een Regentenfamilie kwam (1577 – 1660).

Foto’s van de tocht kan u hier terug vinden.

Dit is de Relive versie van deze tocht, meer dan de moeite waard om te bekijken !!!!

Total distance: 32935 m
Max elevation: 39 m
Min elevation: -22 m
Total climbing: 1242 m
Total descent: -1246 m
Average speed: 1.66 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 06:03:48