Gemonde (NL) – 53e Olat Winterseries

Terwijl tijdens de nacht een stormveld over het land trok, was ik mij aan het beraden of ik zou afreizen naar Noord-Brabant. De wekker gezet op een onmenselijk uur midden de nacht. Nog even de website van Olat bekijken of er geen melding van annulering zou opstaan. Daarna nog vlug enkele weersites bekeken. Alle lichten stonden op groen.

Het plaatsje Gemonde lag naar mijn gevoel toch nog iets dieper in Nederland dan ik had verwacht. Gelukkig stonden er nog wagens geparkeerd met een Belgische nummerplaat. “Ah, ben niet de enige zot hier” was mijn eerste gedachte?

Het was druk in café-zaal De Schuif. Na het betalen van het inschrijvingsgeld en het inscannen van een QR-kaartje een tafel verderop kon het wandelen van start gaan.

Rivier Dommel

Vanuit de zaal ging het direct richting het eerste natuurgebied van de dag. Bossen zouden afgewisseld worden met moerassen en open vlaktes. We stapten een tijd langs de rivier de Dommel. Kortom wandelen door het Groene Woud.

Het gebied had één iets gemeen en dat was water. De bodem was verzadigd en op veel plaatsen was het water zichtbaar in de graslanden. De paden waren op veel plaatsen een modderig bedoening.

Opvallend om te zien zijn de vele boomkwekerijen die de streek rijk is. Tussen alle natuurgebieden passen deze activiteiten perfect in het landschap. Versterkt het gevoel en de beleving van het Groene Woud.

Hier en daar onderweg tijdens korte gesprekken wat meer te weten gekomen wat OLAT als wandelorganisatie allemaal doorheen het jaar doet. Het was indrukwekkend om te horen. Wekelijkse wandelingen van 12 km, of huifkar wandelingen tot dan de grotere zoals vandaag. Kortom een heel gedreven club van enthousiaste wandelaars.

Tot rond 13 uur was het wandelen met een stralend blauwe hemel en een waterzonnetje aan de hemel. Daarna trok de hemel snel dicht, regen bleef uit totdat ik binnen was.

Tijdens het stappen probeerde ik mij een voorstelling te maken welke ervaring het zou zijn om deze tocht in één van de andere jaargetijden te maken. De lente met het ontwaken van de natuur, het fluiten van de vogels tot een symfonie van het leven. De zomer de koelte van het bos ervaren op een zonovergoten dag. De Herfst met het aanschouwen van het kleurenpallet van rood, bruin, groen en vallende bladeren die het geheel afwerken. Kortom een gebied die zoveel pracht te bieden heeft.

Onderweg waren enkele café rustposten voorzien. Verder waren onderweg ook wagen rustposten geïnstalleerd. Met een tent, zitbanken en de mogelijkheid tot het nuttigen van warme dranken en een boterham om de innerlijke mens te sterken. Alles was tot de puntjes in orde. Proficiat aan de vele vrijwilligers die hun zondag hebben vrijgemaakt om van deze wandeling een super ervaring te maken voor de wandelaars.

Total distance: 40659 m
Max elevation: 64 m
Min elevation: -7 m
Total climbing: 703 m
Total descent: -772 m
Average speed: 1.64 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 07:53:14