Dodentocht van de Vlaamse Ardennen

OPGELET: Er zijn werken bezig in Berchem. Voor diegenen die uit de richting van Gent komen en de N60 nemen vermijden best de afslag in Leupegem. Het is beter de afslag eerder te nemen richting Kerkhove / Avelgem.

Wegenwerken Herinrichting Pontstraat met N8

Wat houden de werken in? 
De werken spelen zich hoofdzakelijk af op en in de buurt van het kruispunt van de Pontstraat met de Oudenaardebaan. Daar krijgt de N8 in beide richtingen linksafslagstroken voor verkeer naar de Pontstraat. Tegelijkertijd wordt de Pontstraat tussen de N8 en de Berchemstraat heringericht. Dit smalle stuk met éénrichtingsverkeer wordt verbreed en krijgt een middengeleider, zodat het geschikt is voor verkeer in twee richtingen. Hierdoor kan de aansluiting van de Berchemstraat op de N8 verdwijnen. Door de Berchemstraat doodlopend te maken,  wordt het een veilige, verkeersluwe straat tot aan de Pontstraat. De straat wordt niet doodlopend voor fietsers. Zij krijgen op het einde van de doodlopende Berchemstraat een veilige fietsoversteekplaats over de N8. 
Tijdens deze werken krijgen de rijweg en de fietspaden van de N8 een opknapbeurt vanaf het kruispunt met de Berchemstraat tot vlak voor het kruispunt met de Stationsstraat (N36), net voor de. Een deel van de Ponstraat krijgt ook een nieuwe riolering. 
Timing en fasering van de werken
De werken starten op 23 april, meteen na de paasvakantie, en zullen tot augustus duren.


Fase 1: van 23 april tot eind juni


De werken in de eerste fase lopen van vlakbij het kruispunt van de N8 met de Stationsstraat (N36) (oprit van Delhaize) tot aan de Berchemstraat. De N8 wordt aangepakt en de noordkant van het kruispunt met de Berchemstraat. Ook de werken in de Pontstraat worden in deze fase uitgevoerd. De gewestweg N8 is in beide richtingen afgesloten. De Berchemstraat blijft wel nog tijdelijk aangesloten op de gewestweg. De Berchemstraat wordt tijdelijk tweerichtingsverkeer en krijgt tijdelijke verkeerslichten om het verkeer in goede banen te leiden. 
Fase 2: begin juli tot bouwverlof
De zuidelijke weghelft van het kruispunt van de N8 met de Berchemweg wordt aangepakt. Verkeer op de N8 is dan terug mogelijk en wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten. 
Omleidingen


Fase 1: van 23 april tot eind juni


Het doorgaand verkeer op de N8 rijdt om via de N453.  
Fietsers rijden in beide richtingen om via Kasteelstraat, fietssnelweg tussen Kluisbergen en Oudenaarde en de Kerkstraat.
Fase 2: eind juni tot bouwverlof
Het doorgaand verkeer op de N8 is dan terug mogelijk en wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten. 
Fietsers rijden in beide richtingen om via Kasteelstraat, fietssnelweg tussen Kluisbergen en Oudenaarde en de Kerkstraat. 
Bereikbaarheid Pontstraat en Neerstad
De bewoners van Pontstraat (deel ten noorden van N8) en Neerstad blijven bereikbaar via de trekweg langs de schelde. 

De Omloop van Kluisbergen is niet meer – Hoera voor de Helletocht.

Helletocht Kluisbergen – Parcours

Men heeft dit besluit genomen na een tegenvallende editie vorig jaar. Om zich ten volle te kunnen onderscheiden van de vele korte afstanden gaat men zich vanaf nu richten tot de langere afstanden. Met een uitdagend parcours die voor het rapen ligt. Door ten volle hun troefkaart “De Vlaamse Ardennen” uit te spelen.

De Dodentocht van de Vlaamse Ardennen zou je deze eerste editie van de Helletocht kunnen noemen. De afstand is dan wel minder, maar het zware parcours compenseert dit ruimschoots.

Je zou het ook de wandelversie kunnen noemen van de legendarische wielerwedstrijd “De Ronde Van Vlaanderen“. Als je de uitdaging van deze tocht aangaat mag je jezelf ook wel een stuk “Flandrien” voelen. Nog even afwachten wat de weergoden op 1 juni in petto hebben!

25 km – 3 hellingen (Calmont, Kluisberg, Helle)
50 km – 6 hellingen (Calmont, Kluisberg, Helle, Heynsdaele, Hotond, Pironpad)
75 km – 10 hellingen (Calmont, Kluisberg, Helle, Heynsdaele, Hotond, Pironpad, Kortekeer, Koppenberg, Paterberg, Oude Kwaremont)

Datum: 1 juni 2019
Plaats: Burgzavel – Kluisbergen (Berchem)

Meer info: www.wandelen.be

Het Laatste Nieuws
Het Nieuwsblad
Facebook