Dodentocht: Last minute

Zonder vrijwilligers geen Dodentocht. Dikke merci aan iedereen ….

De Dodentocht komt nu wel heel dichtbij, misschien is het dan even de tijd nemen om alles eens rustig op een rijtje te zetten. Om dat paniekerig gevoel uit het hoofd te verbannen.

Alles begint bij een goede voorbereiding. Het trainen is voor iedereen al achter de rug. Nu komt het erop aan om alle kennis die je tijdens de vele wandelingen hebt opgedaan te gaan toepassen om jezelf een leuke Dodentocht te bezorgen. Het kan dan ook geen kwaad om alles die nodig is om je thuis klaar te maken en wat je wenst mee te nemen reeds geordend klaar te leggen. 

Blaren kan je op tal van manieren proberen te voorkomen. Je kan gebruik maken van de Compeed stick. Wel of niet in combinatie met de Compeed stickers . Beiden zijn vrij beschikbaar via de apotheek of de drogisterij in de buurt. 

Een andere manier is om de voeten te tapen op de plaats(en) waar je telkens een blaar voelt opkomen. Dat tapen kan je van jezelf doen of kan je laten doen door iemand anders. Mijn eigen persoonlijke ervaring is dat de Strapal tape een goed resultaat geeft. Een bijkomend voordeel van deze tape is dat door de lijm ook de sok en/of de compressiekous komt vast te zitten. Deze extra bijkomstigheid voorkomt dat de sok begint te schuiven tijdens het stappen. Schuivende sokken kan ook een oorzaak zijn van opkomende baren. 

Zorg ten allen tijde dat je wandelschoenen zijn ingelopen. Met nieuwe schoenen aan de start verschijnen is een slecht (of minder goed) idee. 

Voldoende een aangepaste kledij meebrengen naar de tocht is van cruciaal belang. Tijdens de nachtelijke uren kan het flink afkoelen. Zeker aandacht besteden aan het tijdstip tussen het einde van de nacht en de start van de dag. Dan kan het flink koud koud aanvoelen. Tegen dan ben je al minimum 8 tot 9 uur aan het stappen.

Het weerbericht vooraf controleren of er regen voorspeld wordt tijdens de 24 uur dat de Dodentocht duurt. Is altijd handig om te weten of je op voorhand regenkledij of regen werende maatregelen moet nemen. (Regen)kledij kan je reeds op voorhand extra waterbestendig te maken met tal van producten die in de handel te verkrijgen zijn.

Een vriendelijk woordje onderweg kan wonderen doen. Iedere wandelaar kan onderweg de “man met de hamer” tegenkomen. Zie je zo iemand onderweg aarzel dan geen seconde om even een babbeltje te slaan. Even te polsen of alles nog goed zit. Of door gewoon aan de babbel geraken. Mijn ervaring in Rijsbergen is dat dit iemand nieuwe moed kan geven. Om er terug tegen aan te gaan. Leuk is dan ook dat je achteraf een gemeende “dank je wel” krijgt. 

Ken jezelf en respecteer je eigen lichamelijke en mentale grenzen tijdens de tocht. Niemand en zeker jijzelf niet, is erbij gebaat om na de Dodentocht achter te blijven met lichamelijke ongemakken of letsels. Laat dan ook die stoere verhalen die de ronde doen jezelf niet van je stuk brengen om toch maar “mee” te kunnen doen met de groep.

Stoppen om gelijk welke reden is op geen enkele manier “falen”.

Probeer tijdens de tocht gebruik te maken van de voeding en drank die onderweg op de rustposten worden aangeboden. Blijven drinken en eten is van belang. Zeker bij een grote inspanning van wat de Dodentocht eigenlijk wel is.

Probeer zoveel mogelijk lichamelijke ongemakken door schurende kledij en/of in combinatie met zweet op voorhand te voorkomen. Zo kunnen vaseline of uiercréme smeren op delicate plaatsen veel ellende voorkomen. Zo zijn er in de handel ook kleinere verpakkingen te verkrijgen die je in de rugzak kan meenemen.

De vele vrijwilligers, hulpdiensten, …. die de ganse dag en nacht in de weer zijn voor de wandelaars verdienen op elk moment heel veel respect voor hun inzet en beschikbaarheid gedurende de tocht. Een vriendelijk woordje zal die mensen ook wel deugd doen. 

De Dodentocht is op geen enkel moment een wedstrijd.

Ik wens iedereen die aan de start verschijnt heel veel succes toe. Of je nu Bornem opnieuw haalt of niet, jullie zijn allemaal “Kanjers”. 

Update 6 Augustus 2019: Bijvoegen van Facebook video