Update 19 augustus 2022
Mijn persoonlijke terugblik op de Dodentocht 2022
Het hitteplan van de Dodentocht, is dit wel terecht? Zijn de voorspelde weersomstandigheden wel zo dat er een verkorte editie te verantwoorden is?
Mogen we eerlijk zijn? Waarom mocht de Nacht van Vlaanderen (Torhout) in juni wel gewoon doorgaan? De temperaturen waren toen hoger, ook in de nachtelijke uren. De 42 en de 100 km zijn gewoon van start gegaan zonder aanpassingen in het parcours of het beleid van vervroegde aankomst tijd.
… Nacht van Vlaanderen wel, de Dodentocht niet. Is er meer mogelijk als je ver genoeg van Brussel zit ? …
Blijkbaar is hoe verder je van Brussel iets organiseert hoe vrijer je bent? Of ligt het aan een lakser beleid in de gemeente Torhout? Of de provincie West-Vlaanderen? Of rekent men in West-Vlaanderen gewoon op het gezond verstand van de wandelaars?
Op hetzelfde moment van de Nacht van Vlaanderen in Torhout stond ik aan de start in Rijsbergen (80 km). Daar ging de 80 km gewoon door met enkele beperkingen. Evaluatie met de wandelaar na 40 km, het inkorten van de maximale tijd dat je binnen moest zijn. Ik was heel wijs die nacht en ben gestopt na 40 km. Omdat het niet meer ging en ik door de warmte en de tijdsdruk in mijn hoofd niet op mijn eigen tempo kon wandelen. Ik denk dat de meeste wandelaars in Bornem ook wel wijs zullen zijn om te beslissen wat er nog mogelijk is of wat er niet meer kan. Ooit Sittard gedaan in warme omstandigheden, daar waren geen extra waterposten en ging ook alles gewoon door.


Het artikel op VRT nieuws maakt ook veel duidelijk. Als er andere jaren onder extreme omstandigheden mocht gestart worden, waarom dan dit jaar ook niet? Er zullen gewoon meer deelnemers uitvallen en de aankomst niet halen. De organisatie is daar toch trots op om dit jaarlijks bij te houden en te communiceren in de media?

… Aan de toog, met een frisse pint in de hand zal er nog veel (na)gepraat worden over de beslissing van het inkorten van de Dodentocht …
Als er enkele uren regen voorspeld wordt volgend jaar, gaat men dan ook een verkort parcours inleggen? Wat gaat men doen als het tijdens de nacht temperaturen van 5 graden voorspeld worden? Of als er weken aan een stuk geregend heeft en er ligt modder op het parcours? Oeps wat dan?
… Luister naar het interview van Patrick Valenberghs op vrt Radio 1 (10 aug 2022) …
Is de organisatie bereid om de mensen zwart te laten wandelen om de 100 km rond te krijgen? Ok dan zal er geen “diploma” voor handen zijn wegens te laat binnen na 13 uur s’middags. Maar de echte harde kern van de wandelaars zullen zich daar waarschijnlijk niet aan storen. De voldoening om 100 km te stappen zal puur menselijk groter zijn dan dat “diploma” aan de muur.
… Na twee jaar Covid, zal er nog een jaar extra moeten gewacht worden om te “knallen” op de Dodentocht …
Het weer voelt op dit moment toch wel anders aan dan afgelopen juni. Er is een wind die waait, tijdens de nacht is het relatief frisser (in vergelijking met juni).
Het is allemaal een slappe koord waar we de dag van vandaag op lopen. Terecht of niet? Het is de tijdsgeest die hier een rol in speelt. Hoe dan ook de beslissing raakt wel diep in het hart van de wandelaar die na 2 jaar Covid-19 terug wil “knallen” …. euh een Dodentocht wandelen.
Ik denk dat er nog menige discussie aan de toog met een frisse pint in de hand zal gebeuren over de beslissing om de Dodentocht dit jaar op drie dagen van de start in te korten. Het laatste woord, de laatste mening is hier nog niet over gezegd.
Santé, schol …. op ieders gezondheid. Tot in Bornem …. op mijn eigen tempo en eigen kunnen en wijselijk stoppen (in eer en geweten) mocht het niet meer lukken.
Artikel uit het Nieuwsblad.be – Dodentocht light doet discussie losbarsten ….