Dodentocht – Heet, heter … heetst

UPDATE 10 augustus 2022

De organisatie heeft een hitteplan opgesteld + het parcours ingekort. Meer info via Dodentocht Hitteplan of via de website van de Dodentocht zelf

Voor komende vrijdag en zaterdag worden er overdag temperaturen van boven de 30 graden verwacht. Het zal voor iedereen die vrijdag aan de start verschijnt puffen worden van de start tot de aankomst.

Warmte boezemt me een beetje angst in, daar dit een bijkomende factor is die in een tocht van 100 kilometer wel eens een beslissend kan zijn tussen aankomen in Bornem of onderweg sneuvelen. Die angst is al bij al iets nieuws voor mij. Gelukkig kan ik wel de oorzaak ervan wel benoemen.

In juni stond ik op één van de heetste dagen van het jaar aan de start van de Kennedymars van Rijsbergen. Vooraf had men al maatregelen via mail verspreid die een zeker spanningsopbouw bij mezelf teweeg heeft gebracht. Zoals het inkorten van de maximale wandeltijd en de beslissing om na 40 km te evalueren of je nog verder mocht wandelen of best de toch beëindigde.

De Dodentocht of beter gezegd, “wij hier in België zijn minder paniekerig aangelegd”. Zal gewoon plaats vinden in zijn normale formule, 100 km in 24 uur.

Ik heb een aantal lessen getrokken uit mijn “warmte” ervaring in Rijsbergen. De belangrijkste is om mij mentaal niet op te jagen onder druk van de weersomstandigheden. Met een open geest de dag tegemoet zien, of het nu regent, waait, koud of warm is. Alles heeft zijn charme, zolang ik gewoon mezelf kan blijven zijn.

Opgeven is een moedige beslissing en geen schande, is een teken dat je wijs bent, dat je kan en wil luisteren naar wat je lichaam je verteld.

Maar het is evengoed luisteren naar wat het lichaam je verteld. Voor een normale editie van de Dodentocht is deze regel ook van toepassing. Maar een lichaam kan natuurlijk op een extremere manier reageren door de warmte. In mijn geval was het een verhoogde hartslag van bij de start in Rijsbergen.

De vuistregels zijn dan ook om voldoende te drinken, lichte gekleurde kledij aan te trekken, petje of hoed dragen, insmeren tegen de zon, …. oh en misschien iets simpels ! Dat is dan kennis van mijn eerste Dodentocht ruim jaar geleden. Is om geen katoenen t-shirt te dragen. Zeker niet als je van nature een hevige zweter bent. Toen ben ik met pijnlijke tepels (die net niet bloeden) naar huis gekeerd. Mocht je hier anders last van hebben, kan je ze nog altijd met kleefband afplakken.

Het zal voor iedereen warm zijn, dus ook voor de wandelaar naast jou. In Sittard waren het ook warme temperaturen. Daar toch de tijd genomen om een babbeltje te slaan met een wandelaarster die het moeilijk had door de warmte. Op zulke momenten is de tijd dat je binnenkomt van ondergeschikt belang.

Aan alle wandelaars, draag goed zorg voor jezelf en de wandelaars rondom je.