Dodentocht 2019: Uitverkocht ! Wat nu?

De editie van 2019 is in een recordtempo uitverkocht. De limiet van tickets stond net zoals vorig jaar op 13000. Na een kleine drie uur waren deze allemaal de deur uit. 

Mocht je nog geen ticket kunnen bemachtigen hebben. Dan kan je je zeker nog inschrijven op de wachtlijst die wordt aangelegd. De komende maanden zullen zeker nog tickets vrijkomen van mensen die om tal van redenen toch niet kunnen deelnemen.

De Dodentocht van Bornem niet de enige lange afstandstocht die georganiseerd wordt in België of Nederland. Er zijn nog tal van alternatieven naast Bornem.

Omloop van Kluisbergen: “Helletocht 1 juni 2019”

De organisatie achter De Omloop van Kluisbergen komt dit jaar op de proppen met een ware kuitenbijter ”De Helletocht” of de “Dodentocht van de Vlaamse Ardennen“. Deze tocht van 75 km vervangt het wandelweekend die we tot nu toe kenden. Het voordeel van deze tocht is dat deze overdag wordt gestapt en je dus geen nachtelijke uren slaap dient over te slaan. Ok 75 is geen 100, maar de hellingen en de ondergrond maken van deze tocht een ware uitdaging die volgens met trots naast Bornem mag staan. 

Oostburg: “24 uur van Oostburg”

In de Provincie Zeeland organiseert men dit jaar voor het eerst de “24 uur van Oostburg” een tocht van 100km. West-Zeeuws-Vlaanderen, wat net aan de Belgische – Nederlandse grens gelegen is.

De AG Coast walk langs de Belgische kustlijn is een tocht van 80 km (Kennedymars afstand). De eerste keer dat deze wordt georganiseerd. De zwaarte zal wat afhangen van hoeveel strandstroken er in zullen zitten en de positie van de wind. 

De Nacht van Vlaanderen heeft dit jaar ook een 40-jarig bestaan jubileum te vieren. Hier kan je kiezen uit de 42km als je eens wenst te ervaren hoe het is om tijdens de nacht te wandelen. Daarnaast hebben ze hier ook een 100km afstand die doorheen het Brugse Ommeland loopt. Hier zal je rekening moeten houden dat je veel alleen zal lopen en er niet veel ambiance is langs de weg in vergelijking met de Dodentocht.

De Kennedymarsen uit Nederland zijn eveneens een volwaardig alternatief voor de Dodentocht. Hierbij denk ik dan in de eerste plaats aan die van Someren en Waalwijk. Op vlak van ambiance kennen die geen weerga en laten ze Bornem verbleken tot een muurbloempje. Met enkele duizenden deelnemers wandel je nooit alleen. De bevoorrading en organisatie zijn heel goed georganiseerd. Zoals we de praktische en nuchtere Nederlanders kennen. Deze twee tochten zijn een ware aanrader voor iedereen.

Voor wie dichter bij Nederlands Limburg woont is de Kennedymars van Sittard ook de moeite.

Naast deze twee Kennedymarsen worden er in Nederland nog veel meer van deze tochten georganiseerd. Deze zijn in veel gevallen kleinschaliger en men hanteert in veel gevallen ook een maximum limiet aan deelnemers. Enkele weken geleden voor het eerst de Waterpoortloop (Ooltgensplaat) gestapt. Een dikke pluim voor de perfect organisatie en bevoorrading in moeilijke weersomstandigheden.

Ook nog zeker even de aandacht vestigen op de éénmalige Kennedymars van Altena. Dit is sinds kort een nieuwe Nederlandse gemeente in de provincie Noord-Brabant. Om dit in de bloemen te zetten organiseren ze een Kennedymars die al de verschillende dorpen zal aandoen. In de aankondiging is te lezen dat er in alle dorpen waar de KM voorbijkomt ambiance zal zijn met muziek en meer …. 

Ik ben er van overtuigd dat er nog overal in de Benelux mooie tochten worden georganiseerd die meer dan het vermelden waard zijn. Waar tientallen vrijwilligers met hart en ziel werken om mooie tochten uit te stippelen en wandelaars op een positieve manier te ontvangen.

Even rondkijken en er is keuze in overvloed om de Dodentocht even te vergeten voor dit jaar en de aandacht te werpen op tal van alternatieven.