Dodentocht 2019: Start to walk

Met het begin van het nieuwe jaar kan ieder voor zichzelf eens stil staan bij enkele aspecten die bij het wandelen van lange afstanden komt kijken. Dit is zeker geen wetenschappelijk overzicht. Het is voor iedereen natuurlijk anders of je nu een beginnende of een doorwinterde stapper bent.

Soms lukt het gewoon niet om de dodentocht tot een goed einde te brengen. Ook al is het de eerste keer of zijn er reeds verschillende pogingen aan vooraf gegaan. Ervaar dit niet als een mislukking, de stap zetten om aan de start te verschijnen is reeds een overwinning en verdient heel veel respect.

Voeding en drank

Verhongeren en uitdrogen zijn op zich uit den boze op een Dodentocht. Er zijn op de verschillende rust- en bevoorradingsposten voldoende mogelijkheden om te eten en te drinken.

Misschien is het belangrijker om op voorhand te gaan uitzoeken welke noden je lichaam nodig heeft bij het doen van een fysieke (zware) inspanning. Op die manier kan je beter gaan inschatten wat je kan eten en welke dranken verdragen worden. Hoe de maag en darmen reageren op voedsel die je misschien niet gewoon bent.

In dit kader is het dan ook af te raden om op de Dodentocht zelf te gaan experimenteren met voeding supplementen. Maag en darmen kunnen daar wel eens raar op reageren. Als je hier dan toch gebruik van wenst te maken? Is het best dit voldoende op voorhand zelf eens uit te testen bij een fysieke inspanning die voldoende groot is om dit te kunnen rechtvaardigen. Om te kijken welke signalen er worden uitgezonden door je lichaam.

Het is belangrijk om tijdens deze (zware) inspanning voldoende te drinken en te eten. Op regelmatige momenten doorheen de tocht. Wachten tot het lichaam schreeuwt om water of voedsel is meestal een slecht idee.

Wandelen in de nacht

De Dodentocht start altijd op een vrijdag avond. Dit betekent dat je eerst de nacht in- en doorstapt op weg terug naar Bornem. Dit is niet voor iedereen zo evident. Misschien heb je nog nooit tijdens de nacht gestapt? Dan is het misschien raadzaam om dit eerst zelf eens te ervaren op een kortere afstand. Dit kan je door voor jezelf een route uit te stippelen. Maar dit kan evengoed in het kader van een georganiseerde wandeltocht.

Nacht van West-Vlaanderen:
– Officiële website: www.nvv.be
Vorige edities terug te vinden op deze website
Nacht van de Maan
– Officiële website: www.nachtvandemaan.be

Kennedymarsen in Nederland

Vanuit psychologisch oogpunt kan een Kennedymars een aanrader zijn. De tocht is 20 km korter en je hebt maximum 20 uur om binnen te zijn.

Net zoals bij de Dodentocht ga je (in de meeste gevallen) s’avonds van start om in de loop van de volgende dag aan te komen. Hierbij kan je eveneens aanvoelen hoe je lichaam reageert op het nachtelijk stappen.

De bevoorrading en rustpunten zijn min of meer te vergelijken met de Dodentocht. Dit is een beetje afhankelijk welke Kennedymars je uitkiest. Hou er wel rekening mee dat er niet op alle posten kan gerust worden (Lees: dat er tafels en stoelen staan). De afstand tussen de “rust” posten onderling is hier iets groter dan bij de Dodentocht.

Uit eigen ervaring kan ik de Kennedymars van Someren en die van Waalwijk (80 van de Langstraat) aanbevelen. Er zullen er natuurlijk nog meer zijn die in dit rijtje thuis horen. Tot op heden van dit schrijven heb ik enkel nog maar ervaring met de twee hierboven vernoemde tochten. De ambiance op beide Kennedymarsen is buiten categorie. Het maatschappelijk draagvlak is enorm groot te noemen. Hierdoor wordt je doorheen de nacht en de dag voor gestuwd door buurtbewoners langs de kant van de weg.

Een Kennedymars kunnen uitstappen kan een mentale opsteker zijn om daarna de Dodentocht (te proberen) uit te stappen.

Meer info over de Kennedymarsen

Schoenen en voeten

Bij de aankoop van wandelschoenen dien je rekening te houden dat je voeten door het stappen zwellen. De late namiddag is dan ook het “beste” tijdstip om te passen. In het achterhoofd houdend dat een halve tot een volle maat groter aan te raden is.

Lange afstanden wandelen vergroot het risico op het hebben van blaren. Het is dan ook belangrijk om voldoende op voorhand de wandelschoenen in te lopen. Hierbij aandacht hebben om voldoende lange afstanden te stappen van minimum 20 km. Kan je een idee krijgen van de zwakke en gevoelige plaatsen aan je voeten.  Hierbij ook voldoende aandacht schenken aan de kousen die je draagt.

Het intapen van de blaar gevoelige plaatsen kan een hulpmiddel zijn om dit te voorkomen. Uit persoonlijke ervaringen kan ik de tape van Strappal aanbevelen. Deze blijft op zijn plaats zitten bij het zweten van de voeten en/of bij regenweer. Daarnaast hecht de tape zich ook aan de kous zelf. Je zal dit merken als je na het stappen je kousen afdoet. Het voordeel is dat de kous niet begint te verschuiven tijdens het stappen onderweg. Waardoor hier dan ook de kans op blaren op andere plaatsen kan vermeden worden.

Het is belangrijk om voldoende op voorhand een idee te hebben wat de zwakke of blaar gevoelige plaatsen zijn aan de voeten. Neem voor jezelf ook voldoende de tijd om te experimenteren met tape, soorten kousen, schoenen … Laat ons zeggen het is een minder goed idee om met (bijna) nieuw materiaal aan de start te komen.

Regelmatig gaan stappen

Regelmatig gaan wandelen is een goede voorbereiding en training om deel te nemen aan de Dodentocht. Er worden overal in het land dagelijks / wekelijks interessante en leuke tochten georganiseerd. Een actuele agenda om te plannen kan u hieronder terugvinden.

Marching – De Wandelkalender

Benelux wandelen – Hier worden ook de wandelingen in Franstalig België en Nederland weer gegeven. Dit maakt het aanbod uitgebreider.

Volgers en supporters

Mensen die je aanmoedigen kunnen een extra motivatie zijn tijdens het stappen. Positieve steun van vrienden en familie zijn voor iedere wandelaar aan te bevelen. Of dit nu vanuit het thuisfront is of langs het parkoers maakt niet zoveel uit.

Facebook

Besloten Facebook pagina Dodentocht groep

Op Facebook kan u een interessante groep terug vinden waar iedereen terecht kan met zijn/haar vragen. Waar er op een open en respectvolle manier een vraag kan gesteld worden en waar je ook antwoorden kan terug vinden. Waar naar hartenlust ervaringen worden uitgewisseld. Hoe dichter de datum van de Dodentocht nadert hoe stressvoller er het aan toegaat.

Kleine ongemakken

Het is altijd wel interessant om tijdens lange afstanden eigen toilet papier bij te hebben. Mocht de nood te hoog zijn onderweg. Een buurtbewoners vriendelijk aanspreken kan natuurlijk ook.

Op voorhand vaseline gebruiken kan schurende ongemakken voorkomen aan de gevoelige plaatsen. Voorkomen dat je de pijnlijke eenden pas gaat stappen naar het einde van de tocht.

Bekijk het weerbericht goed voor je vertrekt. Zo heb je altijd aangepaste kledij aan of mee.

Persoonlijke insteek

De hierboven opgesomde punten zijn gegroeid uit eigen ervaringen van de voorbije wandeljaren. Er zullen wel nog meerdere tips en/of aandachtspunten zijn om bij stil te staan. Deel die gerust dan kan iedere wandelaar er bijkomend nog iets van opsteken.