Dodentocht 2019: Eerste afhaaldag

De eerste afhaaldag in Bornem, voelde aan als de eerste schooldag. Vol verwachting in de rij gaan staan met (on)bekende medewandelaars. Deze was dit jaar aan de lange kant. Een rij vol paraplu’s, regenjassen, korte broeken en t-shirts. Het ging allemaal vlot vooruit. Zeker als je een praatje kon slaan met de buren in de rij. Er waren twee zekerheden. Je stond in de rij en je zou nat worden. Maar altijd vol goede moed uitkijkend naar de beloning op het einde van de rit. Je eigen startkaart en (indien mee besteld) het iconische 50ste jubeleum t-shirt. 

Eénmaal in de sporthal bleek men dit jaar een dubbele aanschuif systeem te hanteren. Eerste de gekende slang om je startkaart op te halen. Daarna nog een kortere slang om je t-shirt in ontvangst te nemen en door te gaan naar de shop van de Dodentocht. Opvallend was dat men aan de kritieke punten stewards had gezet om alles nog vlotter te laten verlopen. Een dikke pluim voor de organisatie hiervoor. 

Onderzoek Universiteit Gent

De universiteit van Gent doet een onderzoek tijdens de Dodentocht. Hiervoor kon men zich nog inschrijven. De komende week zou ik verdere info moeten ontvangen hoe dit concreet in zijn werk zal gaan. Afgaan op het informatiebord (zie foto) zou het hierop neerkomen.

Het “motivatie onderzoek” bestaat uit drie te volgen stappen. Een bevraging voor en na de Dodentocht en één tijdens de Dodentocht zelf. Op 27, 53, 72 en 90 km zou deze plaatsvinden. Uit nieuwsgierigheid mij Ingeschreven. 

Meer informatie over het “Motivatie onderzoek” kan u hier terug vinden.

Voor de liefhebbers van het beroemde Duvel glas. Die zullen even geslikt hebben toen de organisatie in de loop van de namiddag het bericht de wereld instuurde dat deze op waren. Zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen.

De Dodentocht blijft voor mij een tocht die altijd voor meer nervositeit zorgt dan éénder andere tocht. Dit zal bij de magie horen die deze tocht in zich heeft en tot één ieders verbeelding blijft spreken. Gezien de vlotte kaartenverkoop van 13000 tickets in twee uur.

Mensen die hun nummer terug wilden geven kregen voorrang op de lange wachtrij. Er was ook nog een soort helpdesk voorzien voor wie op die manier nog probeerde een nummer te scoren. Of dit effectief lukte of mogelijk was is mij niet bekend.

Dodentocht T-shirt editie 2019 (50ste editie)

Heb altijd een heel realistische kijk op de Dodentocht. Bij leven en welzijn sta ik aan de start. Daarna doe ik geen enkele belofte of stoer verhaal van “ik zal het wel halen”, “het is een makkie”, … Iedere meter dient gewoon gelopen te worden. Telkens voet na voet. Er kunnen zoveel zaken verkeerd gaan in een tocht van 100 km. Iedere editie is ook altijd net wat anders dan de vorige. 

Het is wel zo dat iedereen die ingeschreven is, de intentie heeft om te starten al op voorhand een winnaar is. Loop je deze editie nu uit of strand je ergens onderweg dan kan ik enkel maar heel veel respect tonen voor iedereen zijn prestatie. 

Ik wens iedereen alvast een goede start toe en tot 9 augustus. 

Update 27 juli 2019:
Op verschillende tweedehandssites circuleren ondertussen biedingen en verkopen voor de unieke Duvel glazen. Deze werden speciaal op de eerste afhaaldag te koop aangeboden aan de wandelaars. In de loop van de namiddag was de totale voorraad reeds uitverkocht. De organisatie bekijkt wat men kan doen voor de komende twee afhaaldagen. Dit verhoogt (tijdelijk) de verkoopswaarde van de reeds aanboden unieke Duvel glazen.

Als rasechte wandelaar betreur ik wat er nu aan het gebeuren is.

Update 28 juli 2019
Er komt een reservering lijst voor de Duvel glazen naar aanleiding van de 50ste editie van de Dodentocht.
Bron:
HLN.be