Dit was 2018

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het altijd leuk om eens het hoofd te draaien en terug te kijken naar het afgelopen wandeljaar.

Nederland

Deelnemen aan een wandeltocht in Nederland is toch nog telkens iets anders. Men heeft er andere gewoonten en gebruiken om hun tochten in te kleden en vorm te geven. Zoals een strikt startuur of het verplicht afmelden na de tocht …

Pijlen

Voor mij was het verder zoeken hoe hun afpijl systeem telkens terug in elkaar zit. Ik wist dat men in Breda gebruik maakt van kleuren om aan te geven welke richting je uit moet.

Op de meeste andere plaatsen wordt er gebruik gemaakt van de ouderwetse pijlen in combinatie met een volledig uit geschreven route beschrijving. Hoe langer de afstand dat je wandelt hoe meer dit begint te lijken op een boek. Drie tot vier bladzijden met codes in kleine lettergrootte, anders zou er nog meer papier meegegeven dienen te worden.  Gelukkig kan dit na enkele kilometers al in de zakken verdwijnen omdat de pijlen toch goed hangen. Maar het angst duiveltje blijft op de schouder zitten om toch wel ergens verkeerd te lopen. Pijlen die worden hierdoor meestal tot een strikt minimum beperkt.

Natuur

Alleen al voor de natuur beleving en de ruimtelijke ordening is Nederland een ware aanrader om te gaan wandelen. Ik heb er telkens met volle teugen kunnen genieten van de rust in de omgeving. Zelfs om momenten dat er een dorp, stad of industrie activiteiten in de buurt komen is er altijd wel een plekje in de buurt waar de natuur er mag zijn in al zijn glorie.

Ook wel leuk dat zelf op drukkere plaatsen de voeten vanonder je benen niet worden weg gereden.

Deelnemers

Nog iets anders waar ik telkens van versteld stond is het lage aantal deelnemers op wandelingen. Wandelingen die dan gewoon zalig waren om te stappen. Met rustige wegen, dorpen, natuur en vergezichten.

Ik zou hier dan nog eens mij oproep willen herhalen aan de verschillende wandelclubs en de Nationale Bond in Nederland om toch bewust te gaan werken aan de bekendmaking in Vlaanderen (en België). Dit via de agenda van Marching (Wandelsport Vlaanderen). Ik denk hierbij aan de wandeltochten uit de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Maar langs de andere kant ook eens samen zitten met Wandelsport Vlaanderen om te kijken hoe zij de wandelsport zo populair hebben gemaakt in Vlaanderen. Er is veel meer mogelijk dan wat ik het afgelopen jaar gezien heb.

Tochten

Kennedymarsen

Net zoals in 2017 deelgenomen aan twee Kennedymarsen in Nederland. Die van Someren en die van Waalwijk. Oorspronkelijk was het voor mij nog de bedoeling om die van Sittard in het voorjaar ook mee te pikken. Maar dit is mij echter niet gelukt.

Dit heeft verder kunnen rijpen ondertussen, in 2019 zou ik er toch wel aan willen werken om nog enkele andere Kennedymarsen mee te pikken doorheen het jaar.

Dodentocht

Ik wil ook wel nog eens stilstaan bij de Dodentocht van dit jaar. Er werden vanuit de organisatie enkele ingrijpende veranderingen ingevoerd. Zoals een maximum aantal inschrijvingen van 13000. Maar ook een andere opzet van startplaats. Niet meer in het centrum van Bornem met net buiten het centrum. Ook kon de deelnemer op vrijwillige basis de keuze maken vanuit welk vak er werd gestart. Hierbij wens ik wel de kanttekening maken dat beide groepen relatief snel terug werden samen gebracht. Op een relatief smalle weg.

Voor mezelf was het een opluchting dat ik deze tocht terug tot een goed einde heb kunnen brengen. Ondanks de regenval bij de start tot in het begin van de nachtelijke uren. Voordeel is natuurlijk dat het zomer is, waardoor de kledij ook wel terug opdroogt.

Wandelmarathon Zeeuws-Vlaanderen

Ik wil toch nog eens extra aandacht geven aan deze mooie wandeltocht die voorlopig éénmalig werd ingericht. Naar aanleiding van een jubileum editie. Normaal gezien is het parkoers weggelegd voor de marathon lopers. Deze keer konden de wandelaars de dag erna ook genieten van hetzelfde parkoers maar in omgekeerde richting. Voor ons ging deze van Terneuzen naar Hulst.

Op het internet stond het vol lovende woorden aan de organisatie gericht. Het zal nu een beetje afwachten zijn of er in 2019 opnieuw een editie komt voor de wandelaars of het exclusief terug voor de marathon lopers gaat worden.

Garmin

Halfweg het jaar een nieuw Garmin meet toestel in gebruik genomen. Telkens opnieuw bleek het vorige toestel niet overweg te kunnen met het verspringen van kalenderdag. Dat is natuurlijk niet aangenaam bij de langere tochten als een Kennedymars, Dodentocht of de Nachte van West-Vlaanderen.

De Garmin Forerunner 935 kan hier gelukkig wel weg mee. Een bijkomend voordeel is dat de batterij ook voldoende sterk is om deze tochten bij te houden. Grote nadeel van dit toestel is de hoge kostprijs bij aanschaf.

Cijfers

Cijfers zeggen veel en betekenen tegelijkertijd niets. Het is altijd wel eens leuk om deze te zien en te bekijken. Voor mij betekenen de herinneringen aan al die tochten veel meer. De landschappen, de vriendelijke ontmoetingen, de weersomstandigheden die soms wel eens hard-labeur waren. Door de warmte of door de langdurige regen die met bakken uit de lucht viel.

Met andere woorden ze zijn wat ze zijn, maar ook niet meer.

ToestelAantalTotale afstandGemiddelde afstand
E-trex touch 25t39991,9325,43
Forerunner 93521517,0824,62
Totalen601509,0125,025

Wat brengt 2019?

Laat dit nu nog net de grote verassing zijn die voor ieder van ons nog een grote blinde vlek vormt. Laten we hier eind 2019 nog eens bij stil staan!

Laat ons allemaal eerst nog nagenieten van het afgelopen wandeljaar. Iedereen zal 12 maanden geleden wel doelen voorop gesteld hebben. Sommigen zullen verwezenlijkt zijn, anderen zullen om tal van redenen niet kunnen doorgaan zijn. Voor mij verdient iedereen een dikke pluim of duim omhoog voor het afgelopen jaar.

Als de gezondheid het toelaat zou ik in het nieuwe jaar graag nog enkele extra Kennedymarsen willen stappen (of lopen zoals onze Nederlandse vrienden het zo mooi verwoorden).

Prettig eindejaar

Prettige eindejaar voor alle organisaties en hun vrijwilligers die met hun inzet het mogelijk maken dat wij wandelaars telkens opnieuw kunnen genieten van die mooie tochten.

Prettig eindejaar voor alle wandelaars die dagelijks op pad gaan.

Prettig eindejaar voor alle lezers van deze blog.

3 thoughts on “Dit was 2018

  1. Het is en blijft een waar genoegen om met Dirk een wandeltocht te beleven. De 80 van de Langstraat in Waalwijk was daar het ideaal bewijs van plezier zeker ten top, thx

    1. Het was me eveneens een waar genoegen om samen de Langstraat te stappen. Tot ergens op een tocht in 2019. 🙂

Comments are closed.