Covid-19 en ‘herfst in de lente’

Veel factoren zorgden er de voorbije maanden voor dat van wandelen niet veel in huis is gekomen. Ik weet wel dat het stappen buiten in de natuur goed is voor de geest en het lichaam. Dat deze in balans moeten zijn en moet worden gehouden. Het is dan ook teleurstellend te moeten vast stellen dat het gewoonweg niet lukt om naar buiten te komen. Eigenlijk ben ik hier wel een beetje beschaamd voor om dit toe te geven. Van (bijna) wekelijkse tochten van minimum 20 km naar niets is een grote stap. Het lukte mij maandenlang niet om deze website te openen.

Ik ben wel bij mezelf te rade gegaan wat er nu eigenlijk bij mij speelt. Wat mij blokkeert om wat ik zo graag doe, niet te doen. Uiteindelijk verschillende punten gevonden die deze apathie tot het wandelen kunnen verklaren.

Het feit dat er geen wandelingen georganiseerd worden is een factor die een rem zet om tot wandelen te komen. Blijkbaar heb ik toch wel ergens een stimulans nodig om ergens te gaan wandelen. Mijn ervaringen van de vrije wandelingen die her en der zijn gepijld waren niet altijd een positieve ervaring te noemen. Bleek een grote rem te zetten om toch ergens te gaan stappen.

Ik weet van mezelf dat ik weer gevoelig ben. De wintermaanden zou ik het liefst overslaan om zo snel mogelijk over te gaan tot langere dagen met licht. Tot warmere temperaturen en een natuur die terug tot bloei komt. Ik heb dit lente gevoel de voorbije weken gemist. De te frisse temperaturen zetten ook een rem op mijn betrokkenheid om te gaan wandelen.

Ondertussen zitten we al ruim een jaar opgescheept met het virus die voor een wereldwijde pandemie heeft gezorgd. Ik blijk ook een stuk angst ontwikkeld te hebben om naar buiten te komen. Werk, basis boodschappen en belangrijke afspraken lukken mij wel. Maar ik ervaar toch wel een rem om spontaan naar buiten te komen. Ik heb dit gevoel lang ontkent en genegeerd, maar ik moet in alle eerlijkheid toegeven dat het toch wel een grotere ballast is die op mijn schouders rust.

Een mengeling van al deze factoren zorgen ervoor dat het wandelen op een heel laag pitje is komen te staan. Ik hoop dat ik mijn liefde om te gaan stappen snel kan terug vinden. Want mijn hoofd leeg maken is wel iets belangrijks voor mij.