Callenelle – Triptyque du Val de Verne (100 km) – Marche hivernale

Het is niet de eerste keer dat ik in de omgeving van Péruwelz ga stappen. Deze keer was het iets dichter bij huis in Callenelle. Deze wandeling kadert in een serie van drie wandelingen die door deze wandelclub worden georganiseerd.

De eerste lus deed een stukje van het Kanaal Pommerœul-Antoing aan. Telkens door de bosrijke boorden. Het was nog halfdonker op dat moment en hier en daar oppassen geblazen op enkele glibberige stukken.

Na een nieuwe passage aan de startpost te Cannelle ging het richting Wiers. Een andere deelgemeente van Péruwelz. Deze keer gingen we meer door de open velden met mooie vergezichten.

De ganse tocht waren er schoten te horen van jagers in de omgeving. Gaf me een ongemakkelijk gevoel. Ik vermoed dat hierdoor enkele bosrijke stroken vermeden werden. Op een bepaald ogenblik bekroop mij de gedachte van oorlog. Terugdenkend aan de herdenkingsmars (100 jaar WO1) van vorige jaar begin november te Ieper. Op welke plaats ik ook was om te stappen, telkens opnieuw waren knallen te horen. Alsof de jagers de achtervolging hadden ingezet. Misschien toch wel een aandachtspuntje voor de organisatoren van de wandeling om dit heel duidelijk aan te geven op de start- en rustplaatsen.

Grensovergang: Flines lez Mortangne en Wiers

De Voetbalkantine van de plaatselijke voetbalploeg werd twee keer aangedaan als rustpost. Na een tijdje geflirt te hebben met de grens, gingen we nu wel degelijk de grens over naar het Franse dorpje Rouillon? De stilte overviel me hier, alsof alle geluiden plots weg waren. Zelfs de natuur zelf was hier stil.

In tegenstelling van de andere tochten rond Péruwelz was deze wel plat te noemen. Met waar mogelijk gebruik makend van de natuurlijke omgevingen van bos en landelijke paden, anders verharde wegen. Kortom een ware aanrader voor wie de natuur centraal wil zetten.

Total distance: 29783 m
Max elevation: 31 m
Min elevation: -20 m
Total climbing: 302 m
Total descent: -304 m
Average speed: 1.67 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 05:35:20