C-Walk: WSK Marke

In deze barre Covid-19 tijden zijn wandelclubs genoodzaakt op zoek te gaan naar alternatieven. Deze zijn er gekomen door vooraf uitgepijlde parkoers uit te stippelen en voor een langere periode te laten hangen. De wandelclub van Marke heeft dit op een uitstekende manier opgevat. In samenwerking met stad Kortrijk heeft men in elke deelgemeente een parkoers uitgstippeld.

De nodige informatie kan u telkens terug vinden op de website van de wandelclub. U kan er de GPX bestanden terugvinden, Een overzichtelijke kaart met de route en een virtueel overzicht (lees: een youtube filmpje) van de wandeling (met dank aan Jan Holvoet).

Oorspronkelijk zouden de parkoers blijven bestaan tot eind augustus. Maar het is tot op heden in september geen probleem om deze tochten te stappen. 

Ieder dorp heeft zo zijn eigen karakter eigenschappen. Een groot deel hiervan is toe te schrijven hoe de ruimtelijke ordening is opgebouwd. Daar kunnen de parkoers meesters niets aan veranderen, deze moeten namelijk roeien met de riemen die ze worden aangeboden. Dit zorgt ervoor dat iedere wandeling telkens anders is en ook op een andere manier beleefd kan worden. 

Het blijven hangen van de noodzakelijke pijlen lijkt mij een logistiek huzarenstukje te zijn. Ervoor zorgen dat er geen mogelijke gaten in het parkoers ontstaan. Tijdens mijn wandelingen hingen alle pijlen er nog, dus geen gevaar om verkeerd te lopen. Hoewel ik de eerste parkoers pijl in Rollegem niet heb gevonden. Bij een tweede poging enkele dagen nadien vond ik wel een aanknopingspunt. 

Mits een goede planning is het perfect mogelijk om op dezelfde dag verschillende wandelingen te combineren. De autorit kan je zien als een moment van pauze voor jezelf, je lichaam. Parkeren is op alle startplaatsen geen probleem en je hoeft nergens parkeer geld te voorzien. 

Mijn persoonlijke voorkeur van wandelingen gaat ondertussen uit naar Kooigem. Dit landelijke gelegen dorp op 10 km van stad Kortrijk heeft alle troeven in huis om er een aangename tocht van te maken. 

De minder aangename wandelingen waren voor mij die van Bissegem en Heule. Maar zoals hierboven reeds gemeld, niemand heeft hier schuld aan. De perkoers meesters moeten het doen met wat de omgeving zich aanbied.

De wandelervaring op zich is totaal anders in vergelijking met een georganiseerde wandeling. Wat mij overal opviel was de rust om te stappen. Meer verbonden te zijn met wat de omgeving rondom je aanbiedt. Met een trager staptempo tot gevolg. Ik heb dit nooit als een probleem ervaren, daar het reeds een tijd geleden was dat ik nog mijn stap schoenen had aangedaan.

Bijzondere tijden, bijzondere wandelingen. Met dit concept heef wsk Marke perfect ingespeeld op de vraag van de wandelaars om een Corona proof aanbod in elkaar te steken. Bij deze een dikke pluim aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Jullie concept is meer dan geslaagd. Dit kan misschien kansen bieden om bestaande club wandelingen te hertekenen. Of nieuwe op te starten.