C-Walk: Someren (NL) – Kennedymars Solo

Voor het 2de jaar op rij kon de Kennedymars van Someren niet georganiseerd worden. De grote spelbreker was terug het Covid-19 virus en de maatregelen van de overheid. Maar niet getreurd de organisatie zette ook dit jaar een Challenge op.

Net zoals vorig jaar sloop de gedachte in mijn hoofd om ook dit jaar deze Kennedymars op mijn ééntje te stappen. Een datum hiervoor in mijn agenda prikken werd telkens uitgesteld, maar ook het slabbakkende weer was voor mij een te nemen horde. Uiteindelijk anderhalve week min of meer beslist om het afgelopen weekend een mars te stappen. Ik was er nog niet aan uit de welke het zou worden. Die van Waalwijk, Rijsbergen, Altena Ooltgensplaat, of Someren. Dit waren de wandelingen waar ik persoonlijk GPX van bestanden van bezat. Het verschrikkelijke noodweer enkele dagen ervoor heeft ervoor gezorgd dat Altena al direct afviel. Men sprak op de radio om vanaf zondag verhoogde dijkbewaking aldaar te doen. Waalwijk viel ook af, omdat ik mij min of meer herinnerde aldaar een bord gezien te hebben met “Waalwijk Haven” erop. Someren en Rijsbergen waren de overblijvers. Rijsbergen hield mij tegen wegens de vele lussen en hoe moeilijk het is deze uit elkaar te houden in een app bij het lezen van zo’n GPX bestand. Someren was de grote winnaar.

De app “Routes” op mijn smartphone geïnstalleerd en het GPX bestand. Ik verwijderde uiteindelijk mijn eigen GPX bestand om vervangen te worden door het officiële bestand die op de website terug te vinden is. Ik meende mij vaag te herinneren dat het parcours in 2019 of 2020 vernieuwd was geworden.

De grote les van vorig jaar (waar ik Someren en Waalwijk solo heb gestapt) was om voldoende water en een karrevracht van powerbanks mee te nemen. Het minimum van extra kledij en wat meer boterhammen in de rugzak.

Ik zou aan de start komen van een grote tocht zonder noemenswaardig getraind te hebben. Fitheid was ver te zoeken na een jaar amper gewandeld te hebben. Dit boezemde wel wat angst in, indien het onderweg zou fout lopen ik alsnog een zware inspanning zou moeten doen om terug in Someren terecht te komen.

De instructies via de app van het parcours naar Someren Eind waren de eerste uren een hel. De lussen lopen door en naast elkaar. Voortdurend een engelstalige vrouwenstem die wist te vertellen dat ik in tegenrichting aan het wandelen was, 2 seconden later toch in de goede richting, en 3 seconden later dat ik van het parcours was afgeweken. Om horendol van te worden. Visueel volgde ik ook mee op de smartphone. Bij de eerste doortocht in Someren nog snel aan mijn wagen gestopt om mijn beleg en mijn fluo vestje er nog uit te halen.

De avondschemering nam het stilaan over van de dag. Ik kon eindelijk de grote lus aanvatten. Die gedachte bracht me terug rust in mijn hoofd. Ik had gehoopt om deze keer mijn smartphone in mijn zakken te laten zitten en te luisteren naar de instructies via mijn oortjes. Deze hoop vervloog al snel toen ik merkte dat de mondelinge app enkel instructies gaf bij het naderen van “waypoints”. Dus niet bij elke splitsing van een straat, gelukkig wel als je uit het parcours aan het stappen bent. Geen geruststellende gedachte. Betekende dat ik tocht nog mijn telefoon voortdurend in de gaten zou moeten houden. Wat mijn batterij verbruik in de hoogte zou jagen. Al snel zou de eerste powerbank aangesproken worden. Gelukkig was mijn kabel lang genoeg, kon ik deze in mijn zakken laten zitten.

De zitbankjes op het parcours stonden voor mij telkens op de juiste plek langs het parcours om even te stoppen. Om wat te eten, rugzak even af te doen, gedoe met powerbanks, telefoon opladen, …. In het centrum van Deurne werd ik aangesproken door twee jonge kerels. Die zoals ik het begrepen had niet meer welkom waren bij hun vrienden of in het café waar ze waren buiten gevlogen. Duidelijk aangeschoten, maar toonden wel interesse in waar ik mee bezig was. Namelijk de Kennedymars in mijn eentje aan het afstappen. Vijftig meter verder zou opnieuw een onverwacht gesprek plaatsvinden met iemand die uit Deurne kwam en ondertussen in Groningen woonachtig is. Hier ging het gesprek over een fiets en er een briefje in of eraan achter laten, God en zijn geboortestreek. Oh en hij was ook voor 25% Belg/Vlaming.

Ik begon pijn aan mijn voeten te voelen, ik vermoede dat het wel eens in de richting van opkomende blaren zou kunnen gaan. Uit ervaring wist ik dat warm weer, warme nacht wel eens terug de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Gelukkig was de pijn enkel voelbaar bij het terug op gang trekken na een pauze.

Wat mij deze keer enorm opviel was de stilte die er rondom mij was gedurende de ganse tocht. Ik realiseerde mij in het vroege ochtendgloren dat ik tot dan evenveel wagens was tegen gekomen als hier in België in 20 minuten. Vond dit wel een bizarre en intrigerende vaststelling. Wel heel veel mensen over generaties heen die met de fiets op onderweg waren.

Someren kwam terug in zicht, niet alle lussen rond Someren-Eind gestapt wegens verwarrend. Uiteindelijk toch de 80km benadert. Niet terug aan start (lees Wilhelminnaplein) gestopt. Nadeel is dat ik mijn wagen eerder tegenkwam dan de vertrekplaats. Mentaal is het dan ook eenvoudiger te stoppen dan door te stappen en terug te keren.

Bij het wisselend van schoenen bleek mijn vermoeden van blaren te kloppen. Pas thuis bij het verwijderen van de compressiekousen en de tape zou blijken hoe erg het zou gesteld zijn. Op de rechterhiel en het kleine teentje. Dezelfde avond nog beiden doorprikt om het stappen minder pijnlijk te maken. Combinatie van te weinig gewandeld te hebben en door het warme weer zweten (verhitten) in de schoenen.

Ik vond het een geslaagde tocht, met leuke ontmoetingen en aangename stiltes onderweg. Hopelijk kunnen we volgend jaar terug allemaal samen feestvieren onderweg. Samen stappen tussen vuurkorven, luide muziek en ambiance. Na twee jaar solo te stappen begin ik dit toch wel te missen.

In de loop van de avond mocht ik ook mijn virtuele zilveren medaille en Kennedy Challenge diploma ontvangen per mail. Knap gedaan van de organisatie.

Total distance: 79324 m
Max elevation: 56 m
Min elevation: 29 m
Total climbing: 612 m
Total descent: -607 m
Average speed: 1.43 m/s
Average cadence:
Total time: 18:16:10