C-Walk: Kanegem

Kanegem een dorp gelegen in het Brugse Ommeland nabij de stad Tielt. Is ook het dorp waar de Flandrien Briek Schotte is geboren. Je kan er niet naast kijken als je rond de kerk rijdt.

Hier op het dorpsplein begon mijn avontuur om enkele door de Wateweystappers uitgestippelde wandelingen te volbrengen. Deze wandelingen blijven gepijld tot eind augustus.

Wat zagen die pijlen er mooi en goed doordacht uitgewerkt uit. Voor elke wandeling een andere kleur, ander naam en andere afbeelding. In deze aankleding is veel werk gestoken. Knap van alle betrokken partijen* om hun schouders hier onder te zetten.

Parkeren was geen probleem, dit lukte direct onder de kerktoren voor de plaatselijke krantenwinkel. Even zoeken naar de pijlen, welke wandeling en afstand ik eerst wou doen en hop vertrekken maar.

Als eerste koos ik voor “Hij komt van Kanegem – Blond wandeling” met 12 kilometer voor de boeg. Tussen Kanegem en Aarsele kwamen er ook andere pijlen op mijn pad. Volop kruisingen van de andere lussen, niet één keer maar het was voortdurend de gedachten erbij houden om niet af te dwalen. Ondanks de andere kleuren en onderwerpen voelde het verwarrend aan. Verschillende wandelingen van dezelfde organisatie liepen afwisselend over hetzelfde parkoers als deze die ik volgde. Ik dacht toen al “dit komt niet goed”.

Na welgeteld 7,77 km stond ik terug aan mijn vertrek. Hmm toch wel een groot verschil tussen de aangekondige 12 km en wat ik zonet deed. Betekent dat ik ergens 4 km ben misgelopen. Terwijl ik nooit het gevoel heb gehad om verdwaald te zijn. Zeker niet omdat alle pijlen mooi op elkaar leken te volgen op de kruispunten.

Vol goede moed gestart met mijn volgende lus “Hij komt van Kanegem – Bruin wandeling”. Deze beloofde 7 km lang te zijn. Ondertussen was men de vrachtwagen aan het lossen bij de plaatselijke Chiro lokalen. Hun kamp zat er op en ik hoopte voor hen dat alles goed was verlopen in deze Corona tijden.

De wandeling voerde mij een andere kant op de velden in rondom Kanegem. Enkele landwegen relatief grote keien stappend en mooie vergezichten om van te genieten. Het weer zat alvast mee, niet te warm een verfrissende wind met een blauwe lucht geflankeerd met grote witte wolk formaties.

Groot was echter mijn verbazing dat ik na 3,3 km terug aan de kerk van Kanegem stond. Bij de eerste lus kon ik het nog op mijn slechte oriëntatie steken, maar een tweede keer kon echter geen toeval meer zijn. Er is hier duidelijk iets niet pluis met deze wandelingen. Ofwel ontbreken er noodzakelijke pijlen, ofwel zijn er pijlen verhangen ofwel ontbreekt het compleet aan logica bij deze wandelingen.

De moed zonk dan ook in mijn schoenen om van start te gaan met een derde lus. De Rozenwandeling beloofde 12 km lang te zijn, maar ik zag tijdens mijn eerste lus (Bruin bier) al veel pijlen hiervan hangen. Het leek me dan ook beter om er volledig mee te kappen.

Uiteindelijk is het uitgedraaid op een ontgoocheling voor mij. Jammer want het idee en de theoretische uitwerking van deze Corona wandelingen zijn subliem. De praktijk is duidelijk iets anders. Best toch even de lussen her-evalueren en bijsturen waar mogelijk.