Brunehaut – 43e Marche des Jonquilles

Vandaag terug richting het zuiden om te wandelen. Deze keer bij onze Waalse vrienden in Brunehaut. Ik waande me even in de Waalse Dodentocht te bevinden. Een ware ontplooiing van de lokale politie. Dynamische matrix borden, straten omgevormd tot tijdelijke éénrichting. En de eerste parkeerplek was te vinden om meer dan 2 km van de startzaal. Het risico genomen om door te rijden om uiteindelijk op een kleine 1.8 km te parkeren. Een mens mag niet klagen om ondertussen een kleine 30 km te wandelen uit liefhebberij. Maar zo gortig heb ik het nog maar weinig meegemaakt.

De lange weg naar de startzaal gestapt met een Fransman die naar eigen zeggen dagelijks naar de Vlaamse radiozenders luistert (voor de muziek) en maar 1 woord Vlaams kent en dat was “Alstublieft”. Ik weet nog altijd niet of hij dit serieus meende of “le petit Belge” aan het uitlachen was.

Het was hoe dan ook een wandeling op zijn “Waals”. Aan het scannen van de lidkaarten daar deed men niet aan mee. Ik ben benieuwd wat ze uit hun duimen hebben gezogen om aan Wandelsport Vlaanderen mee te delen.

Of op een rustpost een koffie en taart bestellen. Daar als enige wandelaar te staan en 10 minuten moeten wachten. Met drie zijn ze achteraan in de keuken een stuk taart gaan snijden. Madammeke aan de tafel kon ondertussen wel de koffie klaar maken, maar die vertikte het. Eigenlijk wel grappig om dat tafereel te aanschouwen. Maar verder heel vriendelijke mensen, geen klagen naar.

De toegang tot de startplaats, de weg naar de plaatselijke plantenkwekerij, liep stampensvol met mensen. Wat het gevoel om op de Waalse Dodentocht terecht gekomen te zijn nog versterkte. Nog opvallender was na 3 km wandelen ik bijna alleen liep en op 6 km helemaal niemand meer voor of achter mij zag. Waar die massa volk naar toe was, lijkt mij nog altijd een raadsel, een bizarre ervaring.

Het parcours is een ware aanrader om te doen. Langs rustige wegen, mooie vergezichten. De lage wolkenmassa was hier wel een kleine spelbreker. Door bossen, langs water, rustige dorpen met een kleine uitstap naar het Franse dorp net over de grens.

Even ook het gevoel gehad om in Nederland verzeild geraakt te zijn. Een dorp en daarna stopte de bebouwing en was er terug natuur.

Kortom een heel leuke wandeling, Als je dicht bij de start wil parkeren, zal je in de vroege uurtjes moeten starten.

Noot: Naam van de gemeente staat jammer genoeg verkeerd in de Relive video. Deze dient Brunehaut te zijn – de letter “R” onbreekt.

Total distance: 28403 m
Max elevation: 40 m
Min elevation: 2 m
Total climbing: 223 m
Total descent: -226 m
Average speed: 1.69 m/s
Average cadence:
Total time: 05:09:30

Van parkeerplek naar de startzaal en terug na de wandeling

Total distance: 1741 m
Max elevation: 43 m
Min elevation: 37 m
Total climbing: 11 m
Total descent: -9 m
Average speed: 1.66 m/s
Average cadence:
Total time: 00:17:39
Total distance: 1649 m
Max elevation: 40 m
Min elevation: 36 m
Total climbing: 8 m
Total descent: -9 m
Average speed: 1.71 m/s
Average cadence:
Total time: 00:16:05