Alternatieven voor de Dodentocht

Nu alle nummers de deur uit zijn voor de Dodentocht in Bornem, is het misschien eens zinvol om verder rond te kijken welke alternatieven naar voor kunnen geschoven worden. In eigen land heb je de Nacht van West-Vlaanderen die ook een vlakke 100 km in de aanbieding heeft. Als we over de landsgrenzen kijken zijn de Kennedymarsen bij onze Noorderburen met hun 80 km ook prima alternatieven. Met 20 km minder te stappen kunnen deze voor een aantal stappers een bereikbaarder doel vormen.

In Torhout wordt jaarlijks de Nacht van West-Vlaanderen georganiseerd met afstanden tussen de 10 en de 100 km. Met een beperkter deelnemersveld hebben ze hier nog ruime marge binnen de organisatie. De wandelposten zijn verzorgd en is er een goede bevoorrading onderweg. Op het einde van de tocht krijgt iedere deelnemer die de tocht uitstapt een diploma met de algemene tijd die gestapt werd. De ambiance is een stuk minder in vergelijking met de Dodentocht en de Kennedymarsen.

In Nederland worden in alle seizoenen Kennedymarsen georganiseerd. Het typische hiervan is de afstand van 80 km die gestapt moet worden. Zelf heb ik ervaringen opgedaan met die van Someren en die van Waalwijk. Die van Sittard staat over enkele weken op mijn programma. Prima bevoorradingen onderweg met enkele grote rustposten, waar je dus even kan rusten met stoelen en tafels. Maar ook veel posten met enkel bevoorrading onderweg. Wat me opviel bij deze Kennedymarsen was vooral de ambiance onderweg die tot diep in de vroege ochtend doorliep. Ganse woonkernen die hun Kennedymars aangrijpen om te feesten. Als wandelaar geeft dit toch echt wel een extra boost.

De Slag om Landen en enkele grote tochten in Wallonië behoren ook tot de alternatieven. Deze zijn meestal een pak zwaarder en opties voor de ervaren lange afstandstapper.

Voor wie wenst te wandelen is er nog een ruime keuze in het wandelaanbod buiten de Dodentocht van Bornem.

Kennedymarsen Nederland: Kalender 2018

Wandelkalender Vlaanderen

Wandelkalender Wallonië

Beneluxwandelen

Torhout: 22 juni 2018 Nacht van West-Vlaanderen

Someren (NL): 7 juli 2018 Kennedymars Someren

Waalwijk (NL): 8 september 2018 80 van de Langstraat

UPDATE

Santpoort Noord (NL): 27 Juli Nacht van Santpoort

Zuidschermer (NL): 3 augustus De 100 van Leeghwater