Almkerk (NL) – 80 voor 1 Altena

Een speciale (voorlopig) éénmalige Kennedymars om een 40 jarige jubileum te vieren en tegelijkertijd de fusie van drie gemeenten in de verf te zetten. Sinds 1 januari 2019 vormen de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam de nieuwe gemeente Altena. Allen samen goed voor 21 dorpen.

De weg naar Nederland was voor mij al ééntje met hindernissen. De ring rond Antwerpen zat potdicht. Dan maar gekozen voor de Liefkenshoektunnel. De zes euro tol was uiteindelijk goed voor mijn rikketik. Op de startplaats werd er ook melding gemaakt van treinproblemen in Nederland.

Problemen met de trein

Aan het nieuwe gemeentehuis van Altena stond een vrijwilliger om iedereen de weg te wijzen naar een parkeerplaats. Er was nog plaats zat. Tijd om de schoenen aan te trekken, maar ook te beslissen welke kledij aangaat en welke meekan in de reserve rugzak. Er was geen regen voorspeld en de nacht temperaturen beloofden met 7 tot 8 graden ook aangenaam te zijn. Op de parking een Facebook Teentje tegen het lijf gelopen. Beslist om deze Kennedymars net zoals die van de Waterpoortloop samen te wandelen.

Het was duidelijk dat de organisatie veel tijd had gestoken in de inrichting van de vertrekzone. Met de afhaaltafels, het tassentransport, … kortom over alles was nagedacht. Binnen zat het vol, buiten was het nog te doen om stil te zitten. De wind was voelbaar en de vlaggen wapperden erop los.

De gebruikelijke speech werd op ons losgelaten. De opkomst was duidelijk meer dan wat men op voorhand had ingeschat. Ruim 900 deelnemers, dat kan tellen. Nadruk op de fusiegemeente Altena en het 40 jarige jubileum van De Vrijbuiters.

Bij de start stonden we vooraan aan de zijkant. Net zoals alle groepsstarten word er een snel start genomen. De groep stuwt zichzelf op die manier vooruit. Hier niet in meegaan was de enige optie en het eigen tempo te volgen. Tientallen wandelaars staken ons voorbij. Maar een stemmetje in het achterhoofd vertelde: “we zullen wel zien over 30 km hoe vlot het nog zal gaan bij de vlugge starters.” Het was niet de eerste Kennedymars of lange tocht dat ik deed. Het grote kippenvel moment kwam al bij de start om door een massa toeschouwers te stappen die iedereen aanmoedigde. Rijen dik stonden ze over honderden meters.

Eerst nog een plaatselijke lus rond Almkerk om daarna de nacht in te gaan. 21 dorpen zouden we in deze 80 km lange Kennedymars voorgeschoteld krijgen. Na dorp vijf begon de twijfel. Was dat nu nummer vijf of toch vier of misschien al nummer zes. Tijd dus om dit op te geven en gewoon de dorpen te laten voorbij komen.

Mensen stonden in de dorpen rond korfvuren met muziek op iedereen aan te moedigen. Dat is altijd sfeer en tovert een glimlach met een goed gevoel op het gezicht. Zo kwam een klein beetje het gevoel van Someren en Waalwijk naar boven.

Een aantal weken terug kennis gemaakt met kuitkrampen. Om deze uit voorzorg te vermijden had ik magnesium bij. Heb het gevoel dat dit geholpen heeft. De omstandigheden waren deze keer ook totaal anders dan toen. Maar een tweede ervaring van krampen wou ik ten allen tijde vermijden.

Onderweg even met een jonge inwoner van Almkerk gesproken. Na de Kennedymars van Waalwijk was dit zijn tweede tocht ooit. Hij bevestigde dat deze tocht wel leeft in de verschillende dorpsgemeenschappen van de nieuwe fusiegemeente Altena.

Ook nog enkele keren iemand van de organisatie gesproken. Ze waren allemaal benieuwd/bezorgd wat we van deze Kennedymars vonden. Men had er veel werk en middelen ingestoken, was dit voldoende of naar wens van de wandelaar? Telkens volmondig “ja” gezegd. Knap gedaan, goed uit gepijld, goede bevoorrading en bovenal heel vriendelijke vrijwilligers, hulpverleners en seingevers. Kortom iedere medewerker en vrijwilliger die we tegenkwamen.

Zo’n tocht is “leute” maken, stilte over je heen laten komen en tussendoor een gesprek over serieuze zaken.

Bij de aankomst (op de rode loper) was er een persoonlijk gesprek, medaille en een Oorkonde. Voldaan en met een goed gevoel deze Kennedymars afgwerkt.

Alvast proficiat aan De Vrijbuiters, alle vrijwilligers voor hun belangeloze inzet, de seingevers onderweg, de EHBO voor hun actieve aanwezigheid en de bewoners van de 21 dorpen van Altena.

Total distance: 79460 m
Max elevation: 122 m
Min elevation: 104 m
Total climbing: 722 m
Total descent: -722 m
Average speed: 1.58 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 14:58:50
Altena TV
Joop Lankhaar – AltenaDigitaal – Regionieuws