Acoz – Marche des 2 Provinces

Tot de laatste seconde getwijfeld of ik zou afreizen naar Oostkapelle in Zeeland of naar Acoz in de provincie Henegouwen. Voor het goede weer moest ik het die dag niet doen. Het zou koud aanvoelen en met een beetje pech nog wat regen op mijn dak.

Het werd uiteindelijke Acoz. Goed ingepakt tegen de koude temperaturen aan de tocht gestart. De 50 km aan mij laten voorbij gaan, wegens wat laat aan de start gekomen te zijn. In mijn achterhoofd wel de optie openhoudend mocht het mogelijk zijn te switchen naar de 50 km. De 42 km ging gelijk op met de 50 dus ik kon de keuze lang voor mij uitschuiven. Wat de keuze stress verminderde.

Het viel me in de startzaal op dat er veel rustposten onderweg waren voorzien. Wist toen nog niet zo goed wat ik moest van denken. Gezien het parkoers onderweg vond ik het wel aangenaam dat de afstanden hanteerbaar waren. Geeft ook wel courage als je niet plots 10 km moet stappen naar een volgende rust.

Het parkoers was er ééntje met een ruim aanbod van onverharde paden. Door het sterk heuvelende landschap.viel het heel goed mee met de modder onderweg. Enkel op de laagste punten van een helling was het een beetje oppassen waar ik mijn voeten best zette.

We gingen van dorp naar dorp in de grensstreek tussen de provincies Henegouwen en Namen. Plaatsnamen waar ik nog nooit van gehoord had, maar die allemaal een idyllische aanblik gaven. De rust die er heerste was om in te kaderen. Om per direct verliefd op te worden, kartonnen te vullen om te verhuizen.

Gelukkig kon de keuze tussen de afstanden van de 42 en 50 kilometer laat in het parkoers nog gemaakt worden. Voor mij was het al welletjes als ik de 42 tot een goed einde kon brengen. Het heuvelende landschap, onverharde wegen en een tijdje niet gewandeld te hebben eisten naar het einde zijn tol. Het ging moeilijk en met pijn in de benen vooruit. Het begon ook reeds te schemeren, gezien het verlaten landschap en geen wandelaars meer rondom mij zag ik het niet zitten om lang in de donker te wandelen.

Toch hier ook wel even de vele vrijwilligers in de bloemetjes zetten die deze tocht mogelijk hebben gemaakt. Iedereen was vriendelijk en behulpzaam onderweg.

Deze perfect bepijlde tocht is een echte aanrader om te stappen voor wie graag de natuur rondom zich als metgezel heeft. Voor wie niet vies is van onverharde paden en een heuvelend landschap.

Total distance: 43358 m
Max elevation: 231 m
Min elevation: 129 m
Total climbing: 1025 m
Total descent: -1026 m
Average speed: 1.60 m/s
Average cadence: NAN
Total time: 08:32:14